Прочитај ми чланак

СРБИЈИ ОДУЗИМАЈУ КОСОВО јер Немачкој треба српски угаљ

0

Заштитници природе упорно говоре да капиталисти варају када се ради о ограничавању избацивања гасова у атмосферу због ефекта стаклене баште. Највећи загађивачи ваздуха у Европи су електроцентрале на угаљ.

2

Заштитници природе упорно говоре да капиталисти варају када се ради о ограничавању избацивања гасова у атмосферу због ефекта стаклене баште. Највећи загађивачи ваздуха у Европи су електроцентрале на угаљ.

Живимо у 21. веку и требало би више да мислимо како да ваздух учинимо чистијим, а становништво на планети здравијим.

Али у последњих десет година централе које раде на угаљ у атмосферу су избациле 100 милиона тона штетних материја. Компаније које се у Европи баве производњом енергије раде тако као да их не интересује ама баш ништа осим њихове добити. То је посебно видљиво у Немачкој. Тамо скоро сваког дана зелени позивају да се заувек престане са „зависношћу од угља“, објашњавајући својим руководиоцима да постоји маса других начина за производњу електричне енергије.

Као да се сви слажу, а у ствари Немачка је на другом месту у свету по инвестицијама у угаљ, са 9 милијарди долара годишње. Немци су испред Американаца (5 милијарди), Французи (2,5 милијарде), Италијани (2 милијарде). Када се те цифре пажљиво погледају и нехотице помишљаш да се мафија угља само бави тиме како да превари сопствене бираче. И још један интересантан детаљ који често пропуштају да примете европски аналитичари.

Немци су, како је познато, народ који зна да рачуна и многе своје планове прорачунава унапред на читаве деценије. Немачкој су одавно интересантна налазишта угља на Косову – пета у свету. Резерве су скоро 15 милијарди тона. Има га довољно за неколико генерација, те је зато Берлин заједно са Вашингтоном решио да „прогура на власт“ свог човека, Хашима Тачија, који се последњих година тако „закачио за престо“ да је време да се спреми да буде вечит. Јасно је да ће Тачи и његови „саборци“ тесно сарађивати са Немцима и да ће им угаљ продавати по дампиншким ценама.

А ту је већ сасвим у реду да се подсетимо америчких и немачких изјава пред почетак бомбардовања Југославије у марту 1999. Тада су сви понављали да се кажњавају они који не деле европске вредности. Испоставило се да су те вредности баш сумњиве – код демократа се данас запажа животињско кежење оних који грабе природна добра. Демократе најчешће говоре једно, а раде сасвим друго. И то баш оно, што доноси невероватну добит – они финансирају различите геополитичке пројекте.

Тако је рушење Југославије и уништење Србије стављено у задатак Џорџу Бушу-старијем и Билу Клинтону. Они су тај задатак обавили, и Косово се нашло у рукама Американаца и Немаца. Са својим огромним резервама угља, олова, цинка, никла и осталих природних добара који су врло потребни развијеним светским економијама, са својом вредношћу од стотина милијарди долара…