Прочитај ми чланак

Србија у јуну спремна за забрану увоза возила с мотором „евро 3″, можда“евро 4“

0

Министар заштите животне средине Србије Горан Триван је изјавио да ће држава бити "административно спремна" да од јуна идуће године може да забрани увоз половних возила са моторима стандарда "евро 3", а можда и "евро 4".

„Потребан је низ усаглашавања и административних одлука Министарства трговине и осталих министарстава и верујем да ћемо од половине следеће годне бити у прилици да завршимо дукумента да бисмо у неком тренутку могли да одлучимо да ћемо то урадити“, казао је Триван на састанку с представницима Српске асоцијације увозника возила и делова.

FOTO: PRINTSCREEN AMSS

Он је навео да је преостала само дилема да ли ће се држава истовремено определити и за забрану увоза возила са моторима „евро 4“.

„Забрана увоза половних возила са моторима ‘евро 3’ или ‘евро 4’ не сме се посматрати само као социјално питање, јер економија не може имати предност над заштитом здравља и животне средине“, казао је министар.

Додао је да неће одустатати од те забране иако га ;критикују „разне интересне групе ;које осећају да им је бизнис угрожен“.

Подсетио је да у Србији, по подацима Светске здравствене организације, годишње од последица загађења ваздуха умре више од 6.500 људи, а и да је у Србију последњих пет година увезено 800.000 половних возила, старих и више од 10 година.

„Србије је ‘гробље аутомобила’ Европе која их избацује из употребе да би заштитила своје становништво и животну средину“, казао је министар.

Триван је рекао да се разматра да се од наредне године из буџета субвенционира увоз електричних и хибридних возила.

Казао је да је још рано говорити о износима, али да се у Хрватској за тај подстицај годишње издваја више од два милиона евра, а у Словењи више од четири милиона евра.

Навео је да је разговарао с представницима НИС-а да поставе што више пуњача за батерије електричних возила у Србији и указао да је у Европи већ више од милион електричних возила којих ће бити све више и у Србији.

Додао је да је битно да грађани знају да свако половно возило које се више не користи, представља опасан отпад који мора да се преради.

„Србија у овом тренутку нема капацитет да преради ту врсту отпада, а ситуацију отежава и то што ће ЕУ од 2021. године вероватно забранити извоз таквог отпада, па ћемо бити принуђени да га овде прерађујемо“, казао је Триван.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!