Прочитај ми чланак

Србија се задужила за 1,75 милијарди долара!

0

Србија се овог четвртка задужила за 1,75 милијарди долара продајући на међународном тржишту две емисије еврообвезница - једна на наплату доспева за пет година, а друга за десет. Овај доларски дуг је, кроз такозване "хеџинг трансакције" одмах конвертован у евро дуг. Тако је на овај начин Србија, од међународних инвеститора, позајмила 750 милиона долара по каматној стопи у износу шестомесечни еурибор плус 2,9 одсто, и још милијарду долара на коју ћемо инвеститорима платити каматну стопу у износу шестомесечни еурибор плус 3,1 одсто.

Пошто је шестомесечни еурибор сада на нивоу од 2,832 одсто, то значи да је каматна стопа на обвезнице краћег доспећа тренутно 5,7 одсто, а на хартије које доспевају на наплату за десет година – 5,9 процената. И Министарство финансија, и Народна банка Србије обе емисије еурообвезница оцењују „веома успешним“, тражњу инвеститора значајном, а постигнуту каматну стопу – одличном.

Printscreen/Youtube

Република Србија је на међународном финансијском тржишту реализовала две емисије еврообвезница у доларима, навела је Народна банка Србије.

– Комбинована тражња инвеститора за овим хартијама премашила је током дана износ од 11 милијарди долара, што представља јасну потврду поверења међународних инвеститора у дугорочно здраве и одрживе економске показатеље наше земље – наводи НБС.

Ова изузетно висока тражња инвеститора је, како оцењује НБС, преко шест пута већа од номиналне вредности продатих еврообвезница, при чему је интересовање показало око 500 инвеститора из целог света (САД, Велике Британије, Европе и Азије).

– Еврообвезница рочности пет година емитована је уз купонску стопу од 6,25 одсто, док је еврообвезница рочности 10 година емитована уз купонску стопу од 6,50 одсто. Имајући у виду околности на међународном финансијском тржишту, које одликује висок ниво каматних стопа (као реакција на глобалне инфлаторне притиске), данашње емисије еврообвезница Републике Србије могу се окарактерисати као веома успешне – навела је НБС.

Како се наводи у саопштењу, током аукције су смањени трошкови финансирања (а то су захтеване стопе приноса инвеститора) за 0,45 процентних поена.

– То је значајније смањење у поређењу са упоредивим еврообвезницама земаља из окружења, емитованих током овог месеца – наводи се у саопштењу.

Међународни инвеститори су, тврди НБС, били спремни да прихвате и нижу стопу на српске хартије од „фер вредноване“ (негативан износ премије за нову емисију), односно да пристану на нижу стопу од тржишне, за разлику од земаља у региону код којих су захтевали додатни принос за нову емисију.

– Чињеница да за Републику Србију континуирано постоји огромно интересовање најугледнијих инвеститора, чак и у амбијенту вишеструке кризе која је погодила свет у претходних годину дана, говори о високом поверењу које креатори економских политика у нашој земљи уживају у инвестиционој јавности, односно о уверености инвеститора да Србија чува укупну макроекономску стабилност – истакла је гувернер НБС Јоргованка Табаковић.

Мали: Постигнута одлична каматна стопа

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали је, како је саопштило Министарство финансија, рекао да је Србија постигла огроман успех, јер су „инвеститори показали велико интересовање за куповину српских државних хартија од вредности“, те да је тражња била чак шест пута већа од понуде.

– Укупна тражња инвеститора је износила чак 11 милијарди долара, и била је шест пута већа од понуде. Ово је велики успех за нашу земљу и за све грађане Србије, и потврда економских резултата које смо остварили у претходном периоду. Показало се да инвеститори и даље имају велико поверење у Србију и у нашу економску будућност. Више од 500 респектабилних инвеститора из целог света је показало интересовање за наше хартије од вредности – рекао је Мали и додао да је реч о највећој тражњи од када Србија емитује обвезнице на међународном тржишту.