Прочитај ми чланак

Србија добила рецепт из ЕУ, следи 30 мера

0

529044_090612c2_f

Влада Србије ће ускоро усвојити Стратегију за развој трговине Србије до 2020. године, која предвиђа једноставније процедуре и уклањање административних препрека. Стратегија подразумева и подршку малим предузећима.

– Трговина је мотор који треба да вуче нашу привреду напред – изјавио је начелник Одељења за трговину у Министарству трговине, туризма и телекомунокација Жељко Ракић на јавној расправи о предлогу стратегије.

Стратегија предвиђа развој модерне трговинске мреже, интернационалнизацију трговине и подстицање конкуренције, као и подршку сектору малих и средњих предузећа и предузетницима у тој области, казао је Ракић и додао да је предвиђен, такође, развој информационог система, развој електронске трговине, али и унапређење заштите потрошача.

– Стратегија ће служити за даље усклађивање за прописима ЕУ у области трговине- навео је Ракић истичући да је формирање модерног тржишта и трговинског система, што је један од најзахтевнијих задатака у процесу придруживању Србије ЕУ.

Секретар Удружења за трговину у ПКС Гордана Хашимбеговић је изјавила да Привредна комора Србије припрема привреднике за модернизацију тржишта по европским стандардима. Како каже, трговинска предузећа имају удео од 38 одсто укупног броја предузећа у Србији и запошљавању 19 одсто радника.

– Сваки шести запослени је у сектору трговине – нагласила је Хашимбеговић и навела да је, на пример, у периоду од 2012. до 2014. растао промет у трогивини на мало по стопи око 14 одсто, преносе београдски медији.

Члан стручног тима за израду Стратегије Горан Петковић је указао да ће стратегија решити дебаланс који постоји између трговине на велико и мало, која сада постоји у корист трговине на велико. Он каже да је трговина на велико у Србији дупло развијенија од трговине на мало, али да су код нас предузећа која тргују на велико бројна и слаба, док их у земљама ЕУ има дупло мање, али су много ефикаснија.

Петковић је казао да стратегија предвиђа око 30 мера за развој трговине, међу којима су и оне за развој трговине у неразвијеним подручјима.

Извор: vesti-online