Прочитај ми чланак

СРАМОТА Држава касни 2 месеца с платама за младе у пројекту „Моја прва плата“

0

Иако из Националне Службе за запошљавање тврде да су исплаћене новчане надокнаде за децембар младима који су укључени у програм "Моја прва плата", порталу Нова.рс јавили су се учесници овог програма који тврде да након два месеца рада још увек нису добили ни динар надокнаде.

Председница Владе Србије Ана Брнабић присуствовала је 17. августа промоцији пројекта “Моја прва плата” у фабрици ”Биоспрингер” у Сенти и том приликом је овај програм описала као важан за српску привреду, је ће кроз њега проћи 10.000 младих и допринети да се смањи стопа незапослености.

У то време још увек је трајало пријављивање послодаваца, након чега су се пријављивали млади жељни да зараде своју прву плату.

Уговори између Националне службе за запошљавање (НЗС), послодавца и незапосленог, склапани су у периоду од 28. новембра до 14. децембра прошле године, а учесници програма су већ у децембру били на радним местима.

Иако је већина већ два месеца провела на првом послу, неки од њих своју прву плату, како кажу, још увек нису дочекали.

“Ја сам део програма ‘Моја прва плата’ и већ два месеца никакве уплате није било”, каже за Нова.рс Владимир и додаје:

“Људи који су добили посао преко овог програма жале се и раскидају уговоре. Национална служба за запошљавање нема никакве информације.”

Катарина такође тврди за Нова.рс да, иако је све договорено, два месеца ни динара није добила.

Напомиње да, колико зна, њен случај није усамљен.

На питања Нова.рс због чега касне исплате, из Националне службе за запошљавање тврде да је још у децембру 2020. године исплаћена аконтација за један број дана у децембру, и то на основу достављених Извештаја о реализацији програма од стране послодаваца.

“Преостали део накнаде за децембар месец је исплаћен 29.1.2021. године, у складу са трансфером буџетских средстава за ову намену. Исплата новчане накнаде за јануар 2021. године планира се у фебруару након достављања Извештаја о реализацији програма”, наводе из НЗС.

Напомињу да су уговором о реализацији програма “Моја прва плата” дефинисани рокови за исплату средства, а који зависе пре свега, од датума достављања Извештаја о реализацији програма “Моја прва плата” од стране послодавца.

Ово указује на могућност да у појединим случајевима послодавци касне са достављањем извештаја.

Држава је у оквиру овог програма издвојила по 20 хиљада динара месечно за сваког ко је завршио средњу школу и 24 хиљада динара месечно за сваког са завршеним факултетом. Већа примања су могућа само уколико новац желе да дотирају послодавци.

Доктор радног права Марио Рељановић са Института за упоредно право критиковао је овај програм јер учесницима не гарантује ништа од права које би имали по Закону о раду: ни плату, ни ограничено радно време, ни пуну здравствену заштиту, а не тече им ни стаж.

“Корисници овог програма неће добијати плату, већ ‘накнаду’. Такође, неће је добијати од ‘послодавца’ него од државе, а ономе ко их ангажује је остављена могућност да им уплати и више, али само уколико пожели. Уз то, чак неће добијати ни минималац, на који би имали право да су запослени у радном односу, већ суму која је нижа од минималца”, објаснио је Рељановић за Нова.рс.

Упозорио је да ти људи нису ни запослени, ни радно ангажовани, ни приправници, већ су пуки ‘корисници програма’ без основних права која су гарантована радницима”, при чему послодавац након истека програма нема никакву обавезу да их запосли.