Прочитај ми чланак

СПС УДАРА НА ВУЧИЋА Триван наложио поступак против кинеског загађивача у Бору

0

Да односи СПС-а и СНС-а нису баш најсјајнији, говори и информација која се појавила после писања "Директно" о енормном загађењу ваздуха у Бору - Министарство заштите животне средине покренуло је поступак против компаније "Зиђин Копер" због испуштања опасних материја у ваздух, у новембру 2019. и јануару 2020. године.

Због испуштања опасних материја у ваздух и тога што компанија није ништа урадила како би смањила загађење, у току је поступак пред Привредним судом у Зајечару против „Зиђина“ и заменика руководиоца огранка ТИР Бобана Тодоровића, навео је ЦИНС (цинс.рс).


Они се терете за привредни преступ за који је запрећена новчана казна између 1,5 и три милиона динара, а суд може изрећи и казну сразмерну учињеној штети.

Ако је до сада министарство ћутало о случају „Бор“, по свој прилици министар заштите животне средине Горан Триван, иначе из редова СПС-а, добио је зелено светло да покрене поступак, што се може окарактерисати као директан обрачун са врхом државе, на челу са Александром Вучићем.

Подсетимо, за време великог загађења ваздуха у Београду, Вучић је на једној конференцији упитао премијерку Ану Брнабић „да ли јој је жив министар“, алудирајући на то да је незадовољан радом Тривана. Тиме је први човек државе послао јасну поруку председници Владе и министру заштите животне средине, стављајући Тривану, а и СПС-у до знања да није баш све у најбољем реду на релацији коалиционих партнера.


Након Вучићевог наступа, Триван се редовно оглашавао, а и гостовао у ТВ емисијама. Сада је Триван кренуо у контранапад и то непосредно после информације да СПС и СНС неће излазити заједно на парламентарне изборе који су заказани за 26. април.

Подсетимо, „Директно“ је већ писао о енормном загађењу ваздуха у Бору, које проузрукује кинеска компанија „Зиђин Копер“, а према мерењима у децембру, честице метала токсичних супстанци достизале су вредности које су чак 6.000 пута више од дозвољене.

– Ми смо 18. децембра на мерној станици Брезоник измерили 5.128 микрограма сумпор-диоксида по метру кубном ваздуха. Летос смо се згражавали на 2.000, нисмо могли да верујемо. Већ од 500 микрограма се рачуна као опасно по здравље и живот људи уопште. Најважнија ствар у свему томе јесте да је загађење појачано, да то нико не оповргава, чак ни градске власти. То такође каже и компанија „Зиђин Копер“, с тим што они говоре да ће све бити решено, али без конкретних ствари. Помињу неку 2022. годину, а ми тражимо да то буде моментално решено и теоретски би то могло да се среди самим тим што би реаговале државне институције на тренутно кршење Закона о заштити животне средине, као и о заштити ваздуха – рекла је председница борског одбора Странке слободе и правде Ирена Живковић тада за наш портал.