Прочитај ми чланак

Споменик Стефану Немањи грађане коштао бар милијарду динара

0

Цену споменика Стефану Немањи који се поставља испред некадашње железничке станице у Београду - Влада Србије ставила је под ознаку тајности до 2023. године. Н1 Телевизија, међутим, имала је увид у документа са царине у којима је приказано да је десет камиона стигло из Русије у Београд са деловима споменика који је плаћен девет милиона евра.

Највећи, најтежи али и по документима са царине међу најскупљим, споменик Стефану Немањи краси нови Савски трг. Заменик градоначелника Горан Весић адреса је за све у Београду осим за цену споменика.

Printscreen N1

„Град Београд није платио израду споменика и када све буде завршено, Влада Србије ће објавити и цену, тако да ја нисам адреса за то, ја се бавим тиме да споменик буде постављен и да Трг буде урађен“, рекао је Весић прошлог месеца.

Све је требало да буде завршено у октобру, међутим није. Уз то је Влада Србије одлучила да цена буде тајна до 2023. године, симболично до постизборне године у престоници.

Документа са царине до којих је дошла Н1 телевизија показију да је у Србију, са деловима споменика, ушло десет камиона из Русије који су царињени са различитим ценама. Најнижа цена је око 600 хиљада евра. Цене делова споменика иду и до више од милион евра.

У документима пише на руском да је реч о бронзаној скулптурној композицији која је посвећена Стефану Немањи и која се доставља у растављеном облику. Година производње 2019. као и да су делови оцарињени 24. јула ове године.

Када се саберу суме наведене у документима са царине добија се цена од девет милиона евра, што значи да је споменик Србију коштао бар милијарду динара, и то власт у овом тренутку скрива од грађана Србије.

Цена транспорта је како сазнајемо била више од 20.000 евра, а уместо радника из Србије, постављали су га Руси и та цена још није позната.

Скривање цене споменика уносе сумњу у транспарентност, оценио је раније бивши повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић.

„У нашем Закону о буџетском систему изричито је наглашено да су располагања јавним новцем транспарентна, јер то је право јавности и да – само изузетно, кад то оправдавају разлози одбране, националне безбедности или позиција Србије у међународним односима – неки од тих података могу да се ускрате… Стављати у тај контекст цену споменика је трагикомично“, навео је Шабић.

Оне који су покушали да сазнају детаље о цени споменика председник Србије Александар Вучић назвао је мрзитељима.

„Еј, њихови новинари зову ливнице по Београду па да питају колико би коштало изливање, као то није уметнички рад, него изливање. Јел ви људи разумете шта ти људи раде све, то је мржња према Стефану Немањи“, поручио је Вучић августу.

Нико никад није оспорои то да Стефан Немања залужује споменик у Београду. Спорно је то што се цена споменика крије, као и то ко га је платио најмање девет милиона евра, да ли само Београђани, или сви грађани Србије.