Прочитај ми чланак

СНС ојадио буџет: Продали Етихаду, направљен губитак, па откупили Ер Србију!

0

На основу уговора између Министарства привреде Владе Републике Србије и Ер Србије, извршена је докапитализација српске националне авио-компаније, при чему је Република Србија повећала свој власнички удео у Ер Србији са досадашњих 51 на 82 одсто, док је удео Етихад ервејза умањен са 49 на 18 одсто, саопштила је Ер Србија.

Увећање основног капитала Друштва, како наводе, предузето је у циљу отклањања поремећаја у привреди проузрокованих пандемијом заразне болести COVID-19.

(Foto: Jutjub)

„Захвални смо Влади Републике Србије на томе што је пружила подршку националној авио-компанији да превазиђе препреке у пословању узроковане пандемијом коронавируса у најтежој години у историји путничког авио-саобраћаја,“ изјавио је Данкан Нејсмит, генерални директор Ер Србије, преноси се у саопштењу.

Он је додао да су „на овај начин створене основе за даље несметано пословање и да ће, уз темељне мере рационализације пословања компаније које су већ увелико у току, Ер Србија моћи да превазиђе тешкоће, учврсти своју позицију лидера у региону и настави да пружа директан и индиректан допринос српској економији, пре свега саобраћају и туризму.“

У саопштењу се појашњава да је докапитализација српске националне авио-компаније предузета на захтев Ер Србије, „у складу са уредбом Владе Републике Србије из октобра 2020. године, којом се предвиђа мера докапитализације“ привредних субјеката погођених пандемијом.

„Та уредба у потпуности је усклађена са Привременим правним оквиром Европске комисије, којим се уређују мере државне помоћи за подршку привреди у току тренутне пандемије ковид-19, укључујући и докапитализацију. На захтев Владе Србије, Комисија за контролу државне помоћи је размотрила предложене мере и потврдила да је мера увећања основног капитала Друштва усклађена са позитивно-правним прописима Републике Србије, чиме су се створили услови да се докапитализација спроведе“, закључује се у саопштењу Ер Србије.