Прочитај ми чланак

Слободна трговина са ЕУ ће докрајчити сточарство у Србији

0

Welcoming the Year of the Ox

(Глас Русије – Ратко Паић)

Иако стручњаци упозоравају да се српско сточарство налази у крајње лошем стању, као и то да држава мора хитно предузети мере за опоравак, изгледа да се то неће десити, јер се сасвим супротно очекује да ће након завршетка снижавања заштите за увоз из Европске уније од почетка следеће године – домаћа сточарска производња практички бити уништена.

То су још крајем прошле године казали релевантни познаваоци прилика у Привредној комори Србије, а потврда тих црних прогноза се могла чути и прошлог месеца, када је на конференцији под називом „Сточарска производња и придруживање Европској унији“ констатовано да сточари у Србији нису спремни да се суоче са немилосрдном конкуренцијом, када од 1. јануара следеће године трговина са Европском унијом буде либерализована за 80 одсто пољопривредних производа.

Наиме, ради се о томе да произвођачи у Европској унији добијају много веће субвенције и боље су организовани, па ће са лакоћом освојити и овдашње тржиште. То конкретно значи да српски узгајивачи стоке више неће бити конкурентни и да ће изгубити чак и домаће потрошаче.

Да би се видело о каквој катастрофи се ради, подсетимо се да је стање у тој грани пољопривреде већ и сада трагично, с обзиром да број грла у Србији већ годинама опада по годишњој стопи између 3 и 4 процента, па се тако на пример, само у крушевачком крају месечно угаси пет до шест штала за узгој говеда, мада је то познати сточарски крај.

Зато и није чудно што се по речима званичника из Привредне коморе Србије, сточни фонд у Србији сада налази на свом историјском минимуму, односно сточарство у укупној пољопривредној производњи у Србији учествује само са око 25%, а било би нормално да учествује и са целих 60%. То опет значи да Србија улази у зону трајне зависности од увоза сточарских производа, а предстојећа либерализација спољне трговине са Европском унијом ће само докрајчити остатке српске сточарске производње, у време док експерти узалудно скрећу пажњу да се сточарство у држави, како кажу, налази на „црвеној линији“ и нема више простора за даље смањивање броја грла.

Па ипак, процес приближавања Европској унији у тој области се наставља, иако председник Друштва аграрних економиста тврди да Србија није спремна да се томе прилагоди, а са друге стране он напомиње да нису искоришћене могућности бесцаринске размене са земљама изван Европске уније, а то се првенствено односи на Русију и друге околне земље, нити су са њима уговорени дугорочни аранжмани за продају српских сточарских производа на источним тржиштима.

Дакле, премда сточарство у Србији поседује веома повољне природне услове за развој, оно се налази у најтежој ситуацији икада, а та чињеница је утолико поразнија, ако се узме у обзир да би оно требало да буде покретач укупног пољопривредног развоја, и поготово ако се зна да је још у време Милоша Обреновића Србија по томе била надалеко позната.

Но, и поред свега наведеног, не предузима се ништа озбиљно да се повећа извозна оријентација, што је заправо једини истински спас на дуги рок. Штавише, по општој оцени, домаћим узгајивачима стоке већ после 1. јануара стижу нови нерешиви проблеми због конкуренције из Европске уније коју они неће моћи да издрже. А онда ће мукање крава и роктање свиња заиста постати права реткост на овим просторима.