Прочитај ми чланак

Слободан Костић: Банкарски (лоповски) грабеж

0

banke-novac

(Политика)

kosticОдакле је кренула – од посрнуле Металс банке, тако је и завршила свој пословни пут Развојна банка Војводине – у стечају, полагању оног што вреди у Поштанску штедионицу и преношењу дугова на некакав Развојни фонд Покрајине. Другачије, после свега, и није могла да прође једна по свему политички основана, парадржавна банка, чији ће рђави резултат опет платити порески обвезници Војводине, али и целе Србије.

Да ли ће и ко бити изведен на суд, зато што су кредити одобравани мимо процедура, рећи ће истражни и правосудни органи, као и у случају ништа мање скандалозног пословања Агробанке у којој је својевремено први човек те банке за „добар рад” добио, по сопственом признању, 600.000 евра.

И то је, рекло би се, једна страна медаље. Друга нам се управо дешава испред очију. Из банке одлази један део запослених са веома високих, за наше прилике, 500 евра отпремнине по години радног стажа.

Реч је о банци која је била све друго само не приватна. Да јесте држава не би морала да издваја огромне паре за њено збрињавање, а пошто је у губицима и свакојаким дубиозама, и терет отпремнина пашће на пореске обвезнике ни криве ни дужне. И као шлаг на торту стиже вест да ће се, по истом принципу, људима из управе, менаџмента, па и саветницима банке исплатити милионске суме динара за отпремнину. Када се погледа, с неке легалистичке стране, то тако и треба. Имају људи уговоре и сасвим је нормално да буду по њима обештећени.

И ова истина, међутим, има своје наличје. Можда све ово јесте правно исправно, али да ли је и морално да људи који су банку довели до пропасти, а то ће рећи да су проћердали нечији новац, можда и незаконитим радњама, добију високе награде. И све то испред носа Народне банке Србије, која већ годинама ћути и не реагује на све оно што се у тој банци дешавало под изговором да је то ствар акционара. Показало се, међутим, да је грабеж овог часа пречи. Да свако узме шта му по слову колективних и других уговора припада, а цех ће већ неко платити. Ко? Па нема ко други до ми, обичан свет, који још плаћа порез и који на њихово трошење има утицаја као на смену дана и ноћи.

НБС огласила се за викенд и по службеној дужности узела дозволу за рад љуштури од пословно скрхане и финансијски исисане Развојне банке Војводине. Али, шта је са њеном управом и менаџментом? Хоће ли их неко упитати да ли су можда одговорни за рад или ће им исплата менаџерских уговора бити награда зато што нису направили још веће мањкове? Хоће ли им и када НБС узети дозволе за рад и забранити бављење банкарским и другим финансијским пословима или ће оклевати, као до сада, и допустити им да на наш рачун опет направе нову штету? Чекамо одговор.