Прочитај ми чланак

„Скупо ће нас коштати 3.000 динара за вакцинацију“

0

Буџет ће претрпети због најављеног подстицаја од 3.000 за оне који су се вакцинисали или ће се вакцинисати до 31. маја. Поред новог задуживања, економски стручњаци проблем виде и у томе што председник државе Александар Вучић таквом најавом крши своја уставна овлашћења. Скупо ће нас коштати по 3.000 динара за вакцинацију, сматрају економиста и бивши гувернер НБС Дејан Шошкић и уредница у "Новој економији" Ивана Павловић.

– Шокиран сам да председник излази са таквим предлозима, с обзиром на то да он нема на располагању буџетска средства Србије да са њима располаже како жели. Његове уставне надлежности, по мом тумачењу, не укључују такву могућност – указује Шошкић и сматра да не треба новцем стимулисати људе да се вакцинишу, већ да то пре свега треба учинити кроз образовање и дизање свести.

– Није начин трошење буџетских средстава, које претпостављам да иде из неких буџетских резерви. То је врло проблематично. Већ нас коштају разна издвајања која иду из буџета. Ми ћемо као земља морати додатно да се задужимо. Ми смо већ сада на путањи да наш дуг према БДП-у пређе 60 посто, тако да то није добар правац кретања нашег јавног дуга. Овакве мере само могу додатно да оптерете јавне финасије наше земље – сматра Шошкић.

Ивана Павловић из „Нове економије“ сматра да ће држава морати да се задужи да би тај новац исплатила.

– Део пара ћемо вероватно потрошити ако је нешто остало од продаје Комерцијалне банке, а за остало ћемо морати да се задужимо и да тај новац враћамо – констатује Павловић.

Она поставља и питање да ли је паметно свима дати по 3.000 или само људима који стварно немају од чега да живе?