Прочитај ми чланак

Скупљи месо, јаја, млеко, вода, мед…

0

poskupljenje

Од 1. јануара, због повећања ПДВ-а са осам на десет одсто, поскупеће и већина животних намирница. Више цене имаће јаја, млеко, месо, мед, нефлаширана вода…

Према сазнањима „Блица“, поједини трговци већ имају припремљене калкулације. Кажу да простора да се цене не мењају – нема. Ипак, не желе званично о томе да причају.

– Добављачи се не оглашавају, али ми очекујемо да ће све бити познато средином децембра – истичу у једном од већих трговинских ланаца.

Изузетак од поскупљења је хлеб „сава“, чија цена остаје иста, а она максимално може да износи 46 динара у радњама. Пекари су, каже Зоран Пралица, председник Удружења пекара, раније укалкулисали потенцијалне разлоге поскупљења хлеба, тако да сада нема разлога да се нешто промени.

Шест хиљада од ТВ претплате

Предлогом буџета за 2014, из новца намењеног Министарству културе биће издвојено 7,5 милијарди динара за финансирање рада РТС и РТВ. Како се најављује, у припреми је измена закона којом се укида ТВ претплата, а то значи смањење трошкова домаћинстава за 6.000 динара годишње.

Звездан Гавриловић, директор Нишке млекаре, истиче да они као произвођачи неће дизати цену, али да не могу да утичу на малопродају. Ипак, од других млекара незванично сазнајемо да ће цена сировог млека због већег ПДВ-а ипак бити виша за 70 пара по литру. И јаја ће променити цену навише из истог разлога.

– Уколико дође до драстичног поскупљења јаја за који месец, то неће бити само због ПДВ-а, већ и због смањене понуде – упозорава Александар Радовић, власник фабрике за производњу конзумних јаја „Филипили“.

Рајко Латиновић, директор „Имеса“, такође потврђује да ће због већег ПДВ-а поскупети месо. Поскупеће, како се незванично може чути у већини локалних самоуправа, и чесмовача, то јест биће повећани рачуни за воду коју плаћамо уз остале комуналне услуге. Слично нас очекује и када је у питању цена меда.

Највеће промене очекују се, међутим, код производа који су из ниже стопе пореза пребачени у вишу, па ће се на њих обрачунавати 20 одсто пореза. То спадају рачунари, али и хотелске услуге.

– Све мање се продају рачунари и тек ће се мање продавати јер примат имају таблети и смарт телефони, на које се иначе обрачунава ова виша стопа од 20 одсто. Цена рачунара ће неминовно бити виша за 12 одсто, а пошто је реч о тзв. солидарном порезу, ми произвођачи нисмо се бунили, Ипак, генерални тренд биће пад њхове цене јер и компоненте појефтињују – истиче Веселин Јевросимовић, генерални директор „Комтрејда“.

Хотелијери се надају да ће Влада одустати од идеје да се хотелске услуге пребаце у групу услуга на које се плаћа општа стопа ПДВ-а. Како каже Томислав Момировић, председник Скупштине Пословног удружења хотелско-угоститељске привреде, простора за веће цене нема, па ако Влада остане при тој одлуци, неминовно је да хотелске услуге поскупе.

(Блиц)