Прочитај ми чланак

Скочила цена горива у Србији, и наставиће се…

0

50 пара по 50 пара и цена за литар горива у Србији ових дана расте, рекли бисмо и неприметно. Приметно је међутим, ако поредите своје рачуне за гориво од ове и прошле недеље. Литар бензина тако је прешао на појединим пумпама 140 динара, док је дизел отишао и на 148 за литар.

Литар нафте и бензина на нашим пумпама већ кошта динар више него пре недељу дана, а нафташи тврде да би светско тржиште сада додатно могло да подгреје цену и то не за динар, два, већ више. О томе су раније за Телеграф Бизнис говорили из УНКС, наводећи да се цене на светском нивоу прелију на наше тржиште за око месец дана.

У Србији је недавно донета одлука о повећању акциза на гориво од 1,3 одсто што би врло брзо додатно могло да повећа цену литра за приближно толики износ. А то је готово правило нафташа – да цену акцизе прелију на потрошаче.

Из УНКС-а кажу да је у питању редовно годишње усклађивање динарских износа акциза, у складу са инфлацијом, које има за циљ очување реалне вредности овог прихода. Додају да је уобичајено да се акцизе усклађују са инфлацијом почетком године, мада је 2020. године примена усклађених, односно данас важећих износа акциза, почела тек од 1. јула.

Акциза на бензин је 58 динара по литру, на евродизел око 60 динара, а на течни нафтни гас 45 динара по килограму. Литар безоловног бензина на српским пумпама креће се око 137 динара, док литар евродизела кошта око 145 динара.

Износ акциза улази у основицу за ПДВ па ће сви произвођачи и увозници деривата нафте по овом основу у буџет Републике Србије плаћати више за око 0,9 РСД по свакој литри бензина и дизела, односно 0,7 РСД по килограму течног нафтног гаса.