Прочитај ми чланак

Синдикати: Нови закон = мање плате на годишњем и боловању

0

gradjevinci

Закон о раду неће смањити примања запослених. Услови за отказ од стране послодавца биће јасно утврђени, као и поступак који омогућава заштиту права запосленог и пре давања отказа, као и надзор од стране инспекције рада и, на крају, судска заштита, кажу у Министарству привреде. На питање да ли и зашто предлажу мање надокнаде за запослене током боравка на одмору и боловању, на овој адреси негирају такве оптужбе.

– Министарство привреде предлаже да се надокнаде обрачунавају користећи као основицу основну зараду увећану за додатак за минули рад. Мању надокнаду би добили они који иду на боловање након што су у претходна три месеца добили неки већи бонус, па им то не би било урачунато – тврде у Министарству.

У овом тренутну не постоји прецизна радна верзија новог Закона о раду јер се предлози мењају буквално из дана у дан. Извесно је да Влада тражи да се рад на одређено време продужи на три године, да се отпремнине деле само за време проведено код последњег послодавца и увођење флексибилних облика рада.

Љубисав Орбовић, председник Самосталног синдиката Србије, поручио је јуче да се изменама Закона о раду смањују права радника по више основа, а да је најважнија измена везана за финансијска права попут исплате зарада током годишњих одмора, сменског рада, боловања и отпремнина за одлазак у пензију.

– Када се све то сабере, ако дође до ових измена закона, плате ће у Србији бити ниже пет до 10 одсто – рекао је Орбовић.

Злата Зец, извршна секретарка УГС Независноти, каже да никако није прихватљиво ни оснивање агенција за привремено запошљавање. На тај начин ће, каже она, радници бити обесправљени јер ће ту бити највише простора за отпуштања.

– Нећемо дозволити ни да се накнаде током боравка на плаћеном одсуству смање јер нико није крив ако се разболео и за то не сме да буде кажњен – каже Зец.

Три кључне промене

Рад на одређено

Рад на одређено време може да траје најдуже три године на истим пословима, али више неће бити обавезно навести разлог за заснивање радног односа на одређено време.

Садашња регулатива

Радни однос се заснива на одређено када су у питању сезонски послови или рад на одређеном пројекту, с тим што не може трајати дуже од 12 месеци.

Став УГС Независност

Овај рад се највише злоупотребљава. Предложена измена је озакоњење ове праксе у корист послодавца.

Отпремнина

Захтев да се отпремнина исплаћује само за године рада проведене код последњег послодавца.

Садашња регулатива

Отпремнина се раднику исплаћује за све године стажа, независно од броја послодаваца код којих је радник био у радном односу.

Став УГС Независност

Предлог измена је дискриминација запослених који ће бити проглашени радницима за чијим радом је престала потреба, у односу на запослене који су већ утврђени вишком и за то примили отпремнину.

Прековремени рад

Увођење флексибилних облика рада, а то значи другачији третман прековременог рада и рада у сменама.

Садашња регулатива

Синдикати тврде да су и постојећим Законом о раду дефинисани флексибилни облици рада, док је став надлежних да ова област није одређена законом.

Став УГС Независност

Пракса је показала да су због неефикасне судске заштите највише злоупотребљавани управо ти институти – рад на одређено време и прерасподела радног времена.

 

(24sata.rs)