Прочитај ми чланак

Шести смо у Европи по цени квадрата

0

Огроман раст цене квадрата стана довео је Београд на шесто место у Европи када је у питању цена некретнина у односу на примања грађана. Иза Београда према релативним трошковима куповине станова налазе се готово сви најбогатији градови Европе попут Милана, Минхена, Беча, Франкфурта, Лондона. Заправо, испред Београда су од већих градова само Париз, Москва, Петроград и Лисабон. Да би једна просечна београдска породица купила просечан стан од 60 квадрата, потребно је да невероватних 19 година и 5 месеци сваки месец са стране склања по једну просечну плату! Цене кирија расту још више, па смо сведоци како на улици завршава породица са децом којима је станодавац дуплирао месечни закуп - наводи се у изјави Пеђе Митровића, генералног секретара Странке слободе и правде, коју преносимо у целости.

За то време, држава стоји по страни и хвали се како се у Београду никада није више градило. Уместо тога да стојимо са стране и гледамо како се грађани сналазе за кров над главом, предлажемо инвестициони програм градске станоградње. Неопходно је да град Београд почне годишње да гради 2.500 станова који ће се грађанима нудити у најам по бенефицираним станаринама. То није ништа ново и таква пракса постоји у готово целој Европи. Најразвијеније економије Европе, попут Холандије, Шведске, Аустрије или Велике Британије, имају значајна издвајања за политике становања који су на нивоу од 2-3% БДП-а годишње. Јавном станоградњом власт ће на систематски начин приступити решењу стамбених проблема грађана и заштити их од турбуленција на тржишту које их доводе у практично безизлазне ситуације.


Из таквих ситуација једини излаз је одлазак у иностранство што доводи до драстичног смањења броја становника Србије. На ту чињеницу Странка слободе и правде свакодневно упозорава, али без успеха. Сада када су Уједињене Нације процениле да ће нас бити мање за 1,4 милиона у наредних неколико деценија, можда напокон схватимо да су промене у понашању државе неопходне. Изградња станова је само једна од њих.