Прочитај ми чланак

Сбербанк Русије помоћи ће Хрватској

0

sberbank

(Глас Русије)

Помоћ у проширењу потенцијала извоза хрватске робе на руско тржиште пружиће нов споразум потписан између Сбербанка Русије и Хрватске банке за реконструкцију и развој. Иницијатор овог документа је хрватско одељење Сбербанка, чије филијале, треба рећи, раде у 20 земаља света.

Зашто је то тако важно за Хрватску? О томе говори председник Хрватског одељења Сбербанка Русије Андреа Ковач-Виори.

Сбербанк може помоћи хрватском тржишту при финансирању извоза не само на руско тржиште него и на тржишта ЗНД-а. У томе ми видимо велику нишу коју не покрива ни једна друга банка у Хрватској. Тај извоз на руско тржиште је у прошлости био пуно јачи. Али углавном је та веза смањила. Сада углавном тај удео извоза на руско тржиште је доста мали. И ту је дефинитивно неискоришћени потенцијал. Неке фирме су већ присутне на руском тржишту, примери су из фармацеутске индустрије. Али су то са појединачним производима. Сада да се те неке производе пласирају још успешније и да се покрије просторно руско тржиште онда дефинитивно треба добро пронаћи и канале, и нове дистрибуције. Није то довољно да ради са једним дистрибутером на тако великом тржишту. Хрватска је сада приступила ЕУ, али треба се не заборавити на источна тржишта. То су велика тржишта са великим потенцијалом. На крају на тим тржиштима има господарски раст. Сада већ интереса постоји је та нека фармацеутика, друго је велики интерес у прехрамбеној индустрији. Ми већ сада планирамо почетком следеће године да организујемо радионицу где би спојиле руске и хрватске твртке и заједнички на тим радионицама разрађивали где су какве могућности за сарадњу постоје, да идентифицирамо које су потребе хрватске твртке, а које су потребе руске твртке, и како можемо да спојимо њихове потребе. А Сбербанк је на хрватском тржишту једина банка која има матицу у Русији, која је присутна на источним тржиштима, а по величини, по расту и по динамици развоја једна од водећих банака. То је велики потенцијал да ми повежемо руска предузећа са хрватским предузећима и видимо како можемо подржати тај даљи развој хрватске економије.

Према речима Андрее Ковач-Виори, у плановима хрватског одељења Сбербанка је да прошири клијентску базу и да оптимизира рад са већ постојећим клијентима.