Прочитај ми чланак

Сарадник Брнабићевих ради са мини хидроелектранама

0

Миодраг Мирчетић, саветник Управног одбора у компанији Ассецо СЕЕ, од прошле године је нови власник фирме W&W Енергy која поседује две мале хидроелектране. Један од директора српског огранка Ассецо-а је и премијеркин брат Игор Брнабић. Мирчетић у разговору за ЦИНС објашњава зашто је ушао у посао са МХЕ и како је он делом заслужан за запошљавање Брнабића у Ассецо-у, пише ЦИНС.

Крагујевачко предузеће W&W Енергy које поседује две мини хидроелектране (МХЕ) – Црквина и Речица, обе на реци Бистрици у Новој Вароши, у јулу 2019. године добило је још једног власника, фирму И4-Инвентион. Ова фирма се бави консултантским активностима, а преко ње је већински власник две МХЕ постао Миодраг Мирчетић. Мањи део, тачније 49,5 одсто, и директорско место у W&W Енергy задржао је некадашњи једини власник Бојан Миловановић, пише ЦИНС.

У време када је ушао у бизнис са МХЕ, Мирчетић је напустио директорско место у српском огранку компаније Ассецо СЕЕ где је до 2012. био и председник Управног одбора. Тренутно је саветник Управног одбора у Ассецо Соутх Еастерн Еуропе у Варшави.

У разговору за Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС), Мирчетић је објаснио како је дошао на идеју да уђе у нови посао. Каже да се иначе бави инвестицијама, да је до сада инвестирао у различите „стартапове“, а да је пре две, три године почео да се интересује за енергетски сектор. Према његовим речима, ту је доста лоша ситуација и није лако наћи потенцијалне кандидате за инвестиције. На W&W Енергy је наишао јер целог живота углавном ради са банкарским сектором па му је главни извор информација тамо где су банке, инвеститори и кредитори.

– Наишао сам на W&W који је подигнут уз помоћ тих кредитних линија за зелену енергију од Светске банке и ЕБРД-а, то је мислим Ерсте банка директно финансирала. Ту је било неких мањинских акционара који нису могли да прате следеће кораке у инвестицијама и то је нешто што ми је било, да тако кажем, најприхватљивије, да направим неку диверсификацију портфолија и да један део новца ставим и у енергетски сектор – објашњава Мирчетић.

Брата премијерке Ане Брнабић, Игора Брнабића, једног од директора у Ассецо-у, зна веома добро годинама. Према Мирчетићевим речима, Игор Брнабић је као млад продавац започео каријеру у фирми Пеxим коју су формирали он као мањиски партнер и оснивач Михаил Петрески. Ова фирма се, како каже, бавила развојем софтвера и решења за банкарску индустрију и током деведесетих и двехиљадитих су постали доминантна ИТ кућа у овој области. Већинско власништво Пеxим-а, око 60 одсто, су касније продали пољском Ассецо-у.

– У том тренутку они су купили већински пакет у нашој фирми и од те неке 2008/2009. године, када је формирана Ассецо Соутх Еастерн Еуропе као посебан огранак Ассецо корпорације, ја сам као бивши сувласник у једној од фирми (…) постао члан борда (Управног одбора) Ассецо СЕЕ.

Мирчетић додаје да је, док је био директор Ассецо-а, он практично и запослио Игора Брнабића.

– Када је Ассецо појачавао број људи, (…) кад се Игор појавио Миша и ја смо га препоручили Ассецо-у јер смо га знали од раније и био је добар продавац – објашњава Мирчетић и додаје: „Стицајем околности, након тога је његова сестра направила тај, да тако кажем, отклон у политику и нашла се на овом месту где је сада, што је, по мени, једна вероватно отежавајућа околност за Ассецо. Али боже мој, шта да радимо“.

Иначе Михаил Петрески је оснивач Фондације Пеxим која се бави стипендирањем студената на Универзитету у Кембриџу. У тој фондацији је до 2016. године, као директорка а касније чланица Управног одбора, била и садашња премијерка Ана Брнабић. Те године, у августу, Брнабић је постала министарка државне управе и локалне самоуправе, наводи ЦИНС у тексту.