Прочитај ми чланак

Шаљете новац у Србију? Од данас сте у јединственом регистру државе

0

Регистрација корисника новчаних дознака креће од, сутра 1. јуна, а регистар ће водити Народна банка Србије.

Због прања новца НБС ће убудуће водити регистар корисника новчаних дознака и регистар сефова. На основу Закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма, ова овлашћења добија централна банка, а посао регистрације почиње од 1. јуна 2020, саопштено је раније.

FOTO: Vikipedija

У регистрима ће се водити подаци о корисницима новчаних дознака, а не и о конкретним новчаним трансакцијама и износима тих трансакција, а подаци из јединственог регистра неће бити јавно доступни.

Како је раније наведено, обавезу редовног достављања података у регистар корисника новчане дознаке имају сви пружаоци платне услуге извршавања новчане дознаке – банке и платне институције које пружају ову услугу, као и Пошта Србије.

„Напомињемо да ће се у овом регистру водити само подаци о корисницима платне услуге извршавања новчане дознаке, која представља платну услугу код које се средства примаоцу исплаћују у готовом новцу, а не преко платног рачуна, што је у овом тренутку услуга која се у највећој мери код прекограничних трансакција пружа преко глобалних сервиса за пренос новца као што су Вестерн јунион, Маниграм или РИА“, рекли су у НБС.

Подаци у овом регистру односиће се на кориснике ове платне услуге без обзира на то да ли примају или шаљу новчана средства, а не и на грађане који преко платних рачуна у банкама примају новчана средства из иностранства по основу пензија и зарада, социјалне помоћи.

Како су раније навели из НБС, циљ успостављања јединствених регистара новчане дознаке и сефова јесте унапређење ефикасности система за спречавање и откривање прања новца и финансирања тероризма омогућавањем надлежним органима у том систми да брзо и поуздано приступе подацима о корисницима сефова и лицима која врше платне трансакције без отварања платног рачуна.