Прочитај ми чланак

РУСИ ЗАУСТАВИЛИ УВОЗ српских брескви

0

Са границе враћена испорука три тоне овога воћа које је напала гусеница. – Још не постоји потврда да ли је заиста реч о нашем воћу или лажном декларисању.

1

Малверзације са воћем штете нашој земљи (Фото Д. Јевремовић)

Са границе враћена испорука три тоне овога воћа које је напала гусеница. – Још не постоји потврда да ли је заиста реч о нашем воћу или лажном декларисању.

Руска пољопривредна инспекција није пропустила више од три тоне заражених брескви пореклом из Србије, јавили су локални руски медији. Како се наводи, инспекција је пре три дана на граници Украјине и Русије у плодовима нашла једну врсту гусенице која оштећује изданке и плодове воћа, најчешће крушака и брескви. То је био разлог што је Служба за надзор пољопривреде „Росељхознадзор” зауставила камион са наводно српским бресквама на путу у Русију.

Дејан Делић, координатор Центра за сарадњу са Руском Федерацијом при Привредној комори Србије, рекао је за „Политику” да још не постоји потврда да ли је заиста реч о нашем воћу или лажном декларисању.

– Ништа није искључено јер из званичног извештаја се не види да је роба враћена, нити коме ће бити враћена. Постоји само решење о забрани увоза. Тешко је поверовати да неко из Србије транспортује три тоне воћа. То је заиста мала количина која може да се превезе у већем комбију – каже Делић и додаје да би ове информације морале да буду потврђене у Министарству пољопривреде да би се сматрале веродостојним.

После јабука, брескве и нектарине су други извозни производ из Србије у Русију. Прошле године од пласмана тог воћа остварен је приход од 18,7 милиона долара. У недостатку конкретнијих података поново може да се посумња на реекспорт из неке од држава у којима то воће стиже раније. То се већ догађало са јагодама када су шверцери покушали да транспортују своје воће са лажним етикетама из Србије.

– Такве малверзације се догађају и штете нашој земљи јер нас доводе на лош глас у јавности, обарају цене воћа и чине нас мање конкурентним – истиче Делић. Објашњава да „Росељхознадзор” на свом порталу свакодневно објави 20 до 30 забрана или ограничења увоза воћа и поврћа из различитих држава. Када су пропусти учестали могуће су и потпуне блокаде извоза из тих земаља.

Контрола је постала ригорознија после увођења санкција произвођачима из Европске уније због сталног покушаја реекспорта воћа на то тржиште. Највећа претња домаћим произвођачима јабука превазиђена је прошле године када је објављено да је због драстичног повећања извоза овог воћа из Србије постојала сумња да су вишкови из ЕУ, преко наше земље, транспортовани на руско тржиште.

Иако још не постоји званична потврда да је заиста реч о бресквама пореклом из Србије, ово је трећи инцидент са извозом нашег воћа у последња два месеца. Руска пољопривредна инспекција објавила је пре два месеца да су у око 10 одсто контролисаног поврћа и воћа из Србије и Молдавије пронађене недозвољене количине пестицида и нитрата. Тада је најављено да ће донети конкретне мере на основу резултата исправности јагода и јабука намењених московском тржишту.

Две недеље касније представници Службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор Руске Федерације стигли су у Београд. Током петодневне посете састали су се са највећим произвођачима и извозницима пољопривредних производа и надлежнима из области контроле хране. Министарство пољопривреде тада је одбацило спекулације да је посета руских званичника имала везе са извештајем о контроли исправности воћа који је био неповољан за домаће произвођаче.

Рекли су да такви наводи везани за неисправне јабуке и јагоде никада званично нису потврђени. Као и да је састанак био редован и раније договорен и да нам је тада поручено да унапредимо капацитете фитосанитарних служби ако рачунамо на несметани и већи извоз воћа у Русију.

У Министарству пољопривреде за овај конкретан случај јуче нису имали одговор. Рекли су нам да су ове године две пошиљке свежих брескви враћене из Русије због присуства „бресквиног смотавца”. После контроле враћених пошиљака није утврђено присуство овог штетног организма. Кажу да свака пошиљка која се враћа у нашу земљу подлеже контроли фитосанитарне инспекције.