Прочитај ми чланак

Руси подижу Јагодину

0

masine-proizvodnja

(ФоНет)

Руска компанија Норд картон инвестираће 20 милиона евра у изградњу фабрике таластог картона и амбалаже у Јагодини, која ће запослити до 200 радника, потврдио је власник те команије Владимир Словохотов, на састанку који је у Санкт Петербургу имао са привредно-политичком делегације из Србије.

Он је на састанку са делегацијом из Србије, коју предводи председник Скупштине града Јагодина Драган Марковић Палма, најавио да у јуну у Индустријској зони у Јагодини почиње изградња најсавременије фабрике за производњу таласастог картона и амбалаже.

„Реч је о фабрици за коју ћемо опрему набављати из Немачке и Италије, а то је гаранција да ће погони радити врхунској технологији која испуњава најстрожије захтеве“, рекао је Словохотов.

Он очекује да више од 70 одсто амбалаже буде пласирано за извоз.

„Према плану, изградња фабрике са пуштањем линија у рад и обуком радника трајаће 15 месеци. То је почетна инвестиција и у зависности од потреба тржишта капацитети и улагања могу да буду знатно већи“, нагласио је Словохотов.

Марковић је указао да добру политичку сарадњу две државе не прати привредна и оценио да, захваљујући трговинским споразуму, постоји велики, али неискоришћен, простор за сарадњу.

„Делегација из Србије, која је у тродневној посети Санкт Петербургу, представља три милиона грађана Србије и 10.000 запослених у привреди“, навео је Марковић.

Он је позвао привреднике и политичаре из ове области да у јуну посете Јагодину и присуствују почетку изградње фабрике Норд картон.

Марковић је покренуо иницијативу за отварање конзулата Србије у Санкт Петербургу.

Амбасадор Србије Славенко Терзић нагласио је да је економија неискоришћен простор у сарадњи Русије и Србије, али да после потписивања седам међудржавних споразума очекује њено интезивирање.

Предсеник Скупштине града Београда Александар Антић позвао је Руске компаније да инвестирају у Србији и додао да, поред субвенција које држава даје страним инвеститорима, знатне олакшице пружају и локалне самоуправе.

Састанку су присуствовали представници Санкт Петербурга и Лењинградске области, представници приредних комора и привредних савеза, као и многобројни привредници из тог дела Русије.