Прочитај ми чланак

БЕЗОБРАЗЛУК Роминг у региону пет пута скупљи него у ЕУ

0

roming-cene

Роминг у Србији је пет пута скупљи него у Хрватској и другим земљама ЕУ, али на томе да позиви у региону буду јефтинији радиће се већ од идућег месеца.

Крајем септембра у Будви ће државе региона потписати споразум који је први корак ка укидању роминга у овом делу Европе, каже министар Расим Љајић. О овоме је постигнута сагласност влада и регулаторних телекомуникационих тела Србије, Црне Горе, Албаније, Турске, БиХ и Македоније.

– Споразум ће бити потписан током “Инфофеста” у Будви. Када будемо имали овај кровни споразум, започећемо и разговоре са локалним оператерима за које верујемо да ће наћи економски интерес да га примењују – објашњава Љајић.

Он додаје и да је Србија покушала да се, као кандидат за чланство у ЕУ, прикључи директиви коју је донео Брисел, а која би требало да донесе знатно ниже цене роминга за државе чланице ЕУ.

– Нажалост, европски комесар за ова питања ме је обавестио да се засад директива односи искључиво на државе чланице – признаје Љајић и додаје да је Брисел најавио подршку регионалном договору о укидању роминга.

И док ЕУ обара трошкове телефонирања у иностранству, корисници из Србије ову услугу плаћају и пет пута више од становника ЕУ. Од 1. јула грађани ЕУ за роминг на територији Уније плаћају 55 одсто мање него у 2013, а до краја идуће године роминг у ЕУ биће укинут.

У Телекому кажу да је цена роминга резултат билатералних преговора са роминг партнерима у иностранству.

– Телеком Србија тражи прилике да склопи партнерство са што више међународних мобилних оператора како би били у мгућности да пружамо најбоље роминг услуге по најприступачнијим ценама – наводе у овој компанији.

Приликом формирања ценовника за роминг, указују у ВИП-у, воде рачуна да корисници добију највише вредности за свој новац.

У обе компаније нису хтели да коментаришу најаву Љајића о могућностима укидања роминга.

– Телекомуникације су једна од најконкурентнијих грана у Србији. Не видимо потребу да се држава меша у функционисање тржишта – навели су у ВИП-у.

У Теленору кажу да се увек труде да омогуће што бољу понуду, укључујући и роминг.

– Од става земаља у региону које је навео Љајић зависи даљи ток преговора на тему смањења цена роминга – наводе у овој компанији.

 

БХ Телеком: Корисна идеја

У БХ Телекому кажу да је иницијатива о укидању роминга у региону корисна и да следи директиве ЕУ да се у свим земљама постепено укине роминг. У том случају, сваки оператор би наплаћивао само реалне трошкове. Цене би биле свакако десет пута ниже за све кориснике у региону – кажу у БХ Телеком.

 

(Блиц)