Прочитај ми чланак

Ристичевић пензионерима: Не можемо имати пензију 1000 евра, нисте зарадили

0

Током Четврте седнице Другог редовног заседања Народне скупштине Србије у 2019. години, у петак, 25.10.2019. г., посланици су расправљали о висини пензија у Србији. Тада се за реч јавио посланик владајуће већине, Маријан Ристичевић, председник Народне сељачке странке, који је између осталог рекао:

„Даме и господо народни посланици, ја желим да пензионери имају пензију 1.000 евра. Зашто да не 1.000 евра. Недавно је у Швајцарској спроведен референдум пре пар година. Питање је било, да ли желите да без рада, да свако без обзира да ли је радник, пензионер, богаташ, сиромах итд. добије 2.500 евра месечно? Седамдесет осам посто швајцараца је рекло не, јер су били свесни да би их то увукло у економску кризу.

Дакле, ако становништву без обзира на пол, старости, итд. поделите више новца него што сте зарадили, ви упадате у економску кризу из које се тешко можете извући. Пензионери стварно треба да имају 1.000 евра. Зашто ја навијам за пензионере, раднике, сељаке и домаћице? То је државотворан део народа, то нису ови несрећници из круга трамвајске двојке, ови што бојкотују рад, узимају плате 100 хиљада. Они узму плате 100 хиљада, узму нешто још поред плате као Бастаћ, па онда шетају са гомилама евра и углавном то износе у иностранство и тамо троше. Пензионери би све то потрошили овде, дакле, аутоматски би се из потрошње 20% вратило у буџет. Али, они знају и зато гласају, да на незарађен новац, новац иза кога не стоји озбиљна производња услуге, да не може да донесе добро држави, и зато се изјаснили да ту своју малу пензију и мало већу пензију, да вреди штедети да би држава стала на ноге, јер су знали да се новац мора да се заради.

Бруто домаћи производ је једна погача. За време жутих та погача је била сиромашна, ја ћу објаснити колико је то била сиротињска погача. Они се звали 13% БДП, а просечна пензија је била 193 евра. Сада се издваја 10,2%, али су пензије 228 евра просечно. Значи, величина БДП зарађеног новца, оно што ми морамо да зарадимо, да умесимо, да ставимо квасац, да испечемо, да направимо мало већу погачу, и онда тих 10% које припадне пензионерима ће бити 1.000 евра, али када направимо погачу из које може да се дели 1.000 евра.

Зато ја тражим да се новац заради. Ја тражим да сељачке пензије буду веће, далеко веће. Данас су сељачке пензије мање од социјалне помоћи. Сељак за пензије мора нешто да издваја, али ја морам да признам, 80% новца који сељаци добијају за тако малу пензију, се дотира из буџета свега 20% се прикупља од пољопривредника. Зашто? Јер су дугови велики.

Наши пензионери нису заслужили да се новац штампа и да се из кредита њихове пензије исплаћују, већ од зарађеног. Новац мора прво да се заради производњом и услуга, па онда да се дели. Не можете пити воду из празне чаше, не можете јести из празног тањира. То мора да се заради, а када се заради онда се подели. Да не заборавимо људе који су стари, који су заслужили да живе животом достојног човека. Сви имају право на достојанствену старост и ми морамо правити неку реформу у ПИО осигурања.

Ми дотирамо, каже – држава је узела пензије, зашто лажу. Када се пензије дотирају, далеко мање него 2012. године, али су веће у еврима, дотирају се из државном буџета. Како смо то узели пензионерима пензије када их дотирамо из буџета те пензије са 173? Некада је било 273 и није било довољно. Ове је 173 милијарде показују да сваку пензију дотирамо годишње са 100 хиљада динара, али зарађено из БДП који смо створили. Зато треба да се боримо.

Нека онај нерадник који је цео дан причао како треба пензије, украли сте, треба дотирати више, треба бити оволико. Шта ако нису зарађене? Шта ако немамо производњу? Како можемо из празне чаше да пијемо воде? Како можемо из празне тепсије можемо да делимо погачу? Ми млади то треба да зарадимо, не само овде у Скупштини, већ морамо да зарадимо услугама, преносом знања, морамо да зарадимо већом производњом. На такав начин да подигнемо и плате. Када подигнемо плате доприноси су већи, више пара у ПИО осигурању. Тако се обезбеђује генерацијска достојанствена старост за оне који су живели пре нас.

Сви ми хоћемо да живимо дуго, али нико од нас неће да буде стар. То је немогуће. Дакле, уколико желите да живите дуго наравно да морате да остарите. Када остарите, нисте радно способни, неко други мора да ради за вас. Да ли ви знате колико људи више имамо старих од 65 година, да ће то бити нови проблем? Имамо далеко више људи старијих од 65 година, него млађих од 15 година. То показује да ћемо морати да пажљиво рукујемо са новцем, да ћемо морати да дижемо производњу, да ће људи морати да буду продуктивнији, да ћемо морати да имамо иновативнију индустрију која је профитабилнија да би се са мање људи обезбедио новац за више старих људи. Ово овде смо само слушали како новац треба делити.”

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!