Прочитај ми чланак

Република Српска неће ММФ, хоће Русију!

0


Председник Републике Српске Милорад Додик најавио је могућност изостанка споразума Босне и Херцеговине с Међународним монетарним фондом (ММФ).

Он је рекао да ће 15. јула РС посетити делегација руске Сбербанке, која је у власништву Руске Федерације и спада у ред најмоћнијих банака на свету, а која је недавно купила Волксбанк.

С овом банком могао би да буде постигнут договор о превазилажењу постојећег економског стања у РС-у, јер је очито да до аранжмана с ММФ-ом неће доћи, устврдио је Додик у изјави новинарима.

Неопходно је наћи одређена средства. Очигледно да прича о аранжману с ММФ-ом неће ићи, јер у Федерацији БиХ не постоји спремност да се испуне услови без обзира на то што то обећавају, тврди Додик.

Навео је и да би Сбербанка могла понудити пројекте у области малих и средњих предузећа, инфраструктуре, финансија и другим областима.

Додик тврди и да ниједан досадашњи пројект с Руском Федерацијом није садржавао ниједан политички захтев, за разлику од новца који долази из Брисела или од ММФ-.

Према Додиковим речима, претходних дана уговорене су инвестиције са руским и кинеским партнерима у енергетски сектор Српске од око милијарду евра што ће бити један од одговора на економску кризу.

Додик је најавио да ће на наредној седници Владе Српске бити предложено формирање заједничког предузећа РС и Гаспрома које ће бити лидер у региону у области истраживања нафте и гаса.

Он је навео да је са Гаспромом, осим изградње крака гасовода Јужни ток кроз Републику Српску и дистрибутивне мреже вредности око 300 милиона евра, договорена и изградња две електране на гас снаге по 600 гигавата.

Подсећајући да је са председником Русије Владимиром Путином на маргинама Економског форума разговарао два сата на шта је врло поносан, Додик је рекао да Русија остаје привржена поштовању Дејтонског споразума и да ће односи Српске и Русије и даље ићи узлазном путањом.

Како су пренели бањалучки медији, он је најавио да ће у наредним месецима бити осмишљена дистрибуција гаса кроз Српску, који је четири пута исплативији од мазута, и да ће у првим годинама бити испоручивано 250 милиона кубика гаса, а касније 1,9 милијарди кубика.

(нспм)