Прочитај ми чланак

Република Српска лежи на нафти

0

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељко Ковачевић изјавио је да су, на основу досадашњих резултата истраживања нафте и гаса у Српској, који су крајње охрабрујући, дефинисане двије потенцијалне зоне комерцијалних лежишта – на подручју Посавине и Семберије.

Ковачевић је навео да ће пројекат истраживања нафте и гаса у фебруару ући у једну од најважнијих фаза.

“Према најавама из `Јадран нафтагаса` у току фебруара биће лоциране прве двије бушотине, а у другом кварталу ове године можемо очекивати и прва истражна бушења”, рекао је Ковачевић за “Вечерње новости”.

Он каже да је прошле године у овај процес уложено око 11,6 милиона КМ, док у овој години Српску очекује инвестирање додатних око 26 милиона КМ.

Ковачевић је истакао да је за Републику Српску веома важно присуство руских инвеститора, како у електроенергетском сектору, тако и у сектору нафте и гаса.

Пројекат истраживања и експлоатације нафте и гаса званично је почео у Српској 26. септембра 2011. године, када је потписан концесиони уговор са руским партнерима на период од 28 година.

Процене геолошких резерви нафте на подручју Републике Српске темеље се на подацима старим око 20 година и оне износе приближно 50 милиона тона.

 

(Агенције)