Прочитај ми чланак

РЕПУБЛИКА СРПСКА иде ка потпуном банкроту

0

Влада Републике Српске додатно се задужила продајом трезорских записа за нових 21,8 милиона конвертибилних марака (11,14 милиона евра, иако је планирала да се задужи за 15 милиона (7,66 милиона евра), а опозиција и економисти сматрају да ће, ако се политика задуживања у РС-у настави, уследити банкрот.

Грчки сценарио или банкрот

Истовремено, премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић саопштила је да ће Влада ранија дуговања по основу накнада за буџетске кориснике исплатити на рате, што је, како је рекла, једини реалан и могућ начин. Многи медији окарактерисали су тај потез Владе РС-а као признање да је економска ситуација јако лоша и да се она налази пред банкротом.

Председник опозиционе Партије демократског прогреса (ПДП) Бранислав Бореновић тврди да је једино право решење да се направи репрограм свих досадашњих дуговања, и то на период од најмање десет година, и смањити притисак на буџет, из којег годишње више од 40 одсто изворних прихода иде на враћање кредита. Све остало, каже Бореновић, води ка банкроту РС-а.

– То је неиздрживо за сваку земљу, а посебно за нашу, која је једна од најнеразвијенијих у Европи. Ова власт не зна шта да ради са финансијама Републике Српске. Довела нас је у изузетно тешку ситуацију, а за осам година укупан дуг је дуплиран – истиче Бореновић.

Економски аналитичар Зоран Павловић сматра да је партијским лидерима у Босни и Херцеговини лакше да се свађају и изводе драмске наступе и тензије и тако натерају грађане да забораве на своје новчанике. То је, тврди, могуће до тренутка кад грађани остану без новца.

– Оног тренутка кад грађани остану без пара десиће се сценарио из 2014. године. И због тога је лакше говорити да је буџет стабилан – истиче Павловић.