Прочитај ми чланак

Ратари могу у њиве тек кад отопли

0

eko-njiva_620x0

(Новости)

Неповољни временски услови нису дозволили ратарима да крену са пролећним радовима. Одлагање сетве шећерне репе донеће додатне проблеме и за сетву других култура

Оптимални рокови за сетву шећерне репе истекли су, а сетва ове индустријске биљке, која је требало да заузме око 60.000 хектара, због хладних и кишних дана, још увек није почела. Ово одлагање, међутим, како упозоравају стручњаци, направиће додатне проблеме, пошто ће одложити и почетак сетве сунцокрета, соје и кукуруза.

До одлагања сетве, како објашњава Лазар Ковачев, руководилац Одељења за шећерну репу, на новосадском Институту за ратарство и повртарство, довели су крајње неповољни временски услови, који, једноставно, нису дозволили ратарима да уђу у њиве.

– Надам се да ће се временски услови поправити и да ће сетва почети – наводи Ковачев. – Кључне ће, за сетву репе, бити следеће две недеље. Ако се до тада не засеје добар део репе, бићемо у проблемима. Неки пољопривредници, истина, већ су засејали неколико стотина хектара, али, велико је питање какву ће судбину те парцеле имати, управо због хладног земљишта у ком се семе нашло.

Милош Видић, руководилац Одељења за соју, на новосадском Институту, такође истиче да је готово сигурно да ће сетва соје на око 160.000 хектара такође каснити.

– Потребно је да за сетву соје температура земљишта буде бар осам степени – каже Видић. – Потребни су, такође, и топли и сунчани дани, да би ницање кренуло како треба. Ако семе дуго стоји у земљи, долази до развоја болести, а нападају га и паразити.

Сунцокрет, који би, према прогнозама, могао да заузме око 170.000 хектара, како наводи Владимир Миклич, руководилац Одељења за уљне културе, истог института, донеће добар принос, само ако се засеје до 25. априла.

– Дефинитивно је да ћемо имати „гужву“ пошто нема довољно машина за сетву свих култура у тако кратком року – објашњава Миклич. – Радује, међутим, што се семе сунцокрета тражи, и што је сигурно да ће заузети солидне површине