Прочитај ми чланак

РАСТ ЦЕНА ГОРИВА: Да ли ће се акцизе ипак смањити?

0

Буџетом за 2018. планирано да се из ових захватања на деривате инкасира 153,2 милијарде динара, а на струју 17 милијарди

Улични протести због високе цене горива наставили су се, с тим што су окупљања сада два пута дневно – ујутру и увече. Упркос упозорењима надлежних да се заустављањем возила у саобраћајним тракама крши закон и да су за то прописане новчане казне, за сада, колико је познато, то никога од оних који протестују није коштало.

foto: UNKS

 

– Цена горива је питање о којем увек може да се разговара цивилизовано, а никако није разлог да се омета саобраћај. Мотиви за овај протест нису социјални, већ политички и овакав протест представља својеврстан терор према већини суграђана који су у возилима – рекао је јуче министар енергетике Александар Антић.

Истовремено, Синиша Мали, новоизабрани министар финансија, који је започео нови круг разговора с представницима Међународног монетарног фонда, планира, како се најављује, да предложи више мера – смањење акциза на гориво и струју, укидање појединих парафискалних намета, смањење оптерећења на зараде.

Томислав Мићовић, председник Удружења нафтних компанија Србије, каже да је цена барела и јуче била око 75 долара и да је тешко предвидети њено даље кретање, а да је држава на потезу што се тиче смањивања акциза, па самим тим и малопродајних цена.