Прочитај ми чланак

Радници у Србији раде највише у Европи!

0

Просечан број радних сати на главном послу у Србији је 43,5 сати недељно што је током прошле године било највише у Европи.

Последњи подаци Еуростата (статистичке агенције Европског парламента), објављени 12. јануара, показују да су раднице и радници Србији у поређењу са колегама из других земаља у Европи у прва три квартала прошле године проводили највећи број сати на послу. Просечно радно време у Србији је било 43,5 сати недељно и то само на „главном“ послу пошто ови прорачуни не узимају у обзир евентуална ангажовања радника након радног времена, или како се код нас каже „приватно“.

Радници у Србији су заузели неславно прво место међу 35 европских земаља за које су прикупљени подаци. Најмање се радило у Холандији (31,2 сата) коју прате Норвешка и Данска, док у нашем региону радно време у Хрватској и Словенији износи нешто мање од 40 сати недељно, а у Румунији и Бугарској нешто више од 40 сати. За 2021. годину нису прикупљени подаци из Турске и Црне Горе које су 2020. године биле заједно са Србијом државе са највећим бројем радних сати.

Радно време у Србији, као и у већини европских земаља, би по правилу требало да износи 40 сати недељно, међутим послодавци имају на располагању различите могућности за продужавање радног дана и већу експлоатацију радне снаге. У неким земљама синдикати и прогресивне политичке организације активно раде на кампањама за скраћивање радног времена, односно увођења четвородневне радне недеље, пише Машина.