Прочитај ми чланак

Путинова честитка: Јужни ток гарант енергетске сигурности

0

gasovod

Руски председник Владимир Путин упутио је чештитке учесницима и гостима данашње званичне церемоније у Београду поводом почетка градње деонице Јужног тока кроз Србију.

„Градња гасовода ће бити велики допринос побољшању међународне енергетске сигурности“, навео је Путин, а пренела прес служба Кремља.

То је веома важан догађај не само за Србију већ и балканске земље, већ и за читав европски континент, оценио је Путин, а пренео Итар-тасс.

Јужни ток ће, дном Црног мора, ујединити руске највеће природне депоније гаса са највећим тржиштима југоисточне Европе, и осигурати поуздано снабдевање горивом за европске потрошаче, без ризика везаних за транзит. То ће бити велики допринос међународној енергетској сигурности.

Градња изузетно великог гасовода кроз Србију, привући ће велике инвеститоре у Србију и регион, донети нове послове, подстаћи даљи социјални и економски развој, а Србија ће, ширењем и модернизацијом транзитне гасне мреже постати европски кључни енергетски центар, оцењује Итар-тасс.

Церемонија почетка изградње Гасовода „Јужни ток“ у Србији биће одржана у недељу у Палати Србије у Београду, када ће председник Србије Томислав Николић дати налог за почетак заваривања првог споја Гасовода које ће бити обављено у Шајкашу.

На церемонији почетка изградње Гасовода „Јужни ток“ кроз Србију говориће председник Николић, премијер Ивица Дачић, министар енергетике Руске Федерације Александар Новак, министар енергетике, развоја и заштите животне средине у Влади Србије Зорана Михајловић, председник Управног одбора „Газпрома“ Алексеј Милер и директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић.

Српска и руска страна ће потписати Протокол о зајму, Уговор о транзиту и Уговор о повезивању делатности од општег интереса, саопштила је Канцеларија за сарадњу с медијима Владе Србије.

Свечаност на којој ће бити обележен почетак изградње гасовода Јужни ток почиње у 16 часова у Палати Србије.

Влада Србије овластила је министарку енергетике да у име Владе потпише уговор у вези с изградњом гасовода Јужни ток у Србији.

Како се наводи у саопштењу Владе, Влада Републике Србије усвојила је на седници текст Уговора о поверавању обављања делатности од општег интереса између Владе Србије и Друштва са ограниченом одговорношћу Јужни ток (SOUTH STREAM) Нови Сад и овластила Михајловићеву да га потпише.

Изградња гасовода „Јужни ток“ кроз Србију је једна од највреднијих инвестиција у земљи у последњих неколико деценија, вредна више од 1,9 милијарди евра.

Заваривањем првог споја цеви на гасоводу, данас ће бити означен свечани почетак радова на деоници „Јужног тока“ кроз Србију, док ће радови на терену кренути у фебруару следеће године.

На изградњи деонице тог транснационалног гасовода кроз Србију, дугој 421 километар, биће директно запослено 25. 000, а посредно до 100.000 радника из српских грађевинских компанија, произвођача опреме и предузећа из услужних делатности.

Надлежни у Србији су издали локацијску и грађевинску дозволу за изградњу деонице кроз Србију, а тендер за извођаче радова биће расписан до половине децембра ове године.

Изградњу „Јужног тока“ кроз Србију ће реализовати заједничко предузеће „Јужни ток Србија“, у којем Србијагас има 49 одсто, а руски Гаспром 51 одсто власништва.

(Вечерње новости)