Прочитај ми чланак

Пуниће касу из наших џепова: Ови порези нас чекају у 2021.

0

Држава очигледно тражи нове начине да попуни касу испражењену услед епидемије коронавируса, а један од позданих начина за то је повећање намета грађанима који ће, по свему судећи, у предстојећој години бити бројни - од повећања акциза на цигарете и резани дуван, преко увећања претплата за РТС до опорезивања котларница, шупа, бунара, кокошињаца...

Предлог закона о изменама закона о привременом утврђивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис ушао је у скупштинску процедуру 27. новембра.

Фотографија: freeimages.com -Викториа Сав

Измене овог закона, уколико се усвоје, за грађане Србије ће од 1. јануара значити плаћање претплате за РТС и РТВ у износу од 299 динара, уместо досадашњих 255.

Висина ове дажбине већ традиционално расте сваке године, па је тако почетком 2019. године са 150 динара увећана на 220, да би почетком текуће огодине скочила на 255.

Крајем новембра предложене су и измене и допуне Закона о акцизама, којима се утврђује како ће се порез на цигарете, несагоревајући дуван и течност за пуњење електронских цигарета увећавати од 2021. до 2025. године.

Предвиђено је да акцизно оптерећење за цигарете са садашњих 70 евра до 2025. године досегне минимум који постоји у Европској унији од 90 евра.

Прво повећање ће се десити већ у јануару наредне године, када ће, кад се у обзир узме и ПДВ, произвођаћи повећати цену паклице за по 10 динара, па ће најјефтиније задовољство пушаче коштати 270 динара, а они који воле квалитетнији дуван мораће из џепа да издвоје и 400 динара.

Порези на шупе, котларнице, бунаре, голубарнике, базене

Новим изменама Закона о порезима на имовину, чији је нацрт Министарство финансија објавило крајем октобра, грађанима се на терет стављају нови намети и “олакшице”.

За све што служи за производњу хране – свињци, кокошињци, пушнице, амбари, објекти за тракторе, за сточну храну – грађани ће бити ослобођени пореза на имовину, објаснили су раније из Министарства финансија за Нова.рс.

Овде, међутим, постоји једно ограничење – они који су ове објекте трајно уступили другима ради зараде, порез ће морати да плате.

“Дакле, ови објекти јесу, а и даље су предмет опорезивања, али се порез неће плаћати већ ће се остваривати пореско ослобођење”, навели су у Министарству.

На остале објекте које грађани имају у дворишту – шупе за огрев, котларнице, бунаре, голубарнике, подруме, цистерне, базен – порез ће морати да се плати.

Ови помоћни објекти по новом нацрту закона ће се сврстати у исту групу са гаражама, а њихове просечне цене утврђују општине и градови на основу промета у свакој зони.

Из Министарства тврде да је у питању смањење пореза јер су се ови објекти до сада разврставали као и они у чијој су функцији – куће за становање или пословне зграде. У пракси, међутим, ствари стоје другачије.

Њихова квадратура се до сад практично никад није ни зарачунавала – држава није ни знала да их имамо, па смо на њих плаћали порез од 0 динара.

Пре три године је на општине извршен притисак да попишу све “помоћне објекте” на својој територији па држава сад има на основу чега од 1. јанура да шаље нове рачуне за порез.

Затезање пореза за фриленсере

Пореска управа позвала је крајем октобра фриленсере и све оне који приход остварују у иностранству да сами пријаве порез, јер су већ идентификовани.

Том приликом је саопштила да је установљена висока стопа непоштовања пореских прописа који су већ годинама на снази.

Пореска је од фриленсера, који то нису урадили, затражила да измире обавезе за протеклих пет година и запретила казнама које иду чак до 10 година затвора.

Иако је јасно да је порез који би требало да плате фриленсери изузетно висок и неретко премашује 50 осто зараде, његово израчунавање није нимало једноставно и носи бројне зачкољице.

У последња два месеца, фрилесери су више пута дизали свој глас против овако високих намета и писали петицију.

Пореска управа и Министарство финасија су, међутим, остали постојани у намери да на рачун фриленсера обезбеде прилив новца, па би у наредној години могли у томе да имају и више успеха.

Да ли су гастарбајтери следећи?

Према Закону о порезу на доходак грађана, и сви грађани Србије из дијаспоре, који у Србији имају стан, кућу или фирму, у обавези су да плаћају порез на доходак грађана као и доприносе за социјално, тј. пензијско-инвалидско и здравствено осигурање.

Они могу бити ослобођени пореза на доходак или дела тог пореза у Србији, уколико је у земљи где живе плаћен порез на њихову плату, а Србија са том земљом има уговор о избегавању двоструког опорезивања.

Но и тада, доприноса за социјално осигурање не могу да се ослободе и дужни су да их плате у обе земље.

Ни овде није реч о новом законском решењу, јер оно годинама постоји, само је сада актуелизована прича о њему. То би међутим, могао да буде увод у претње Пореске управе, које су недавно упућене на рачун фриленсера.