Прочитај ми чланак

Пропада нам сточни фонд, трују нас са ГМО месом

0

Цене меса и месних прерађевина у Србији падаће до почетка наредне године, каже секретар Удружења Привредне коморе Србије за пољопривреду Жељко Брозовић.

Међутим, Брозовић упозорава да морамо бити опрезнији јер се драстично смањује домаћи сточни фонд.

Он је, у изјави Тањугу, изразио бојазан да ће Србија за неколико месеци морати, услед осетног смањења сточног фонда, да увози месо чије порекло неће моћи да се контролише због чега постоји опасност да у земљу уђе и генетски модификована храна.

Брозовић је нагласио да је сточарство „локомотива пољопривреде па је неопходно оживети сточарску производњу и повећати број грла како би Србија од потенцијалног увозника постала велики извозник меса, што је била некада“.

„Храна је наша нафта“, казао је он и додао да је Србија део глобалног тржишта и да ће цене прољопривредно-прехрамбених производа код нас имати ценовни тренд као у свету и региону.

Осврнувши се на цену уља, Брозивић је рекао да је било најава да ће уље поскупети на више од 200 динара за литар, што је прузроковало психолошки ефекат па су људи пожурили да се обезбеде залихама за дужи период, иако је просечна месечна потрошња по становнику мања од литар.

Брозовић је објаснио да је ситуација на тржишту уља стабилизована, јер се свако одрекао неког свог дела зараде – биће смањене малопродајне марже, док су се и произвођчи одрекли неког дела прихода како би имали простор за пласман својих производа.

Цене шећера, меса и неких сувомеснатих производа почеле су да падају протеклих дана, а најављено је и појефтињење уља, истичу у Центру за заштиту потрошача Србије (ЦЕПС).

Председница ЦЕПС Вера Вида рекла је за Тањуг да је свако снижење цена добродошло у ситуацији када је ниска куповна моћ потрошача и када су издаци за храну у потрошњи једног домаћинства врло високи.

Одређеним мерама, као што су забрана извоза или бесцарински увоз, интервенције из робних резерви, држава је свакако утицала на произвођаче да преиспитају своје цене, рекла је Вида.

„Ми у ЦЕПС-у сматрамо, међутим, да су празне потрошачке корпе у продавницама много већи, ако не и главни разлог који је допринео смањењу цена“ , нагласила је она.

„Сигурни смо да трговци неће дозволити да им роба, најпре месо, стоји у продавницама у недоглед, јер им то не иде у прилог, па ће бити приморани да спуштају цену , хтели то или не. Свакако да то неће бити неко спектакуларно снижење, као што није ни ово сада“, сматра Вида.

Она је подсетила да је стандард потрошача у Србији у односу на лане опао за трећину, док скоро 44 одсто примања просечног домаћинства треба издвојити за храну.

 

( Танјуг )