Прочитај ми чланак

ПРОФ. ДР СЛОБОДАН КОМАЗЕЦ: Монетарно гушење српске привреде и развоја (ВИДЕО)

0

Професор Слободан Комазец је вероватно најистакнутији представник прилагођене нашим просторима неокејнзијанске економске доктрине, и велики противник неолиберализма.

У својим бројним научним радовима и у изалагањима у јавности протеклих деценију и по указивао је на погубност владајућег неолибералног економско-финансијског концепта, нарочито у финансијско-монетерној сфери којом се највише бави. Банкарски систем пословних банака који је у највећем распродат странцима, нарочито у време Млађана Диникића, погрешно вођење Народне банке у континуитету постоктобарском, су значајни елементи критике професора Комазеца.

Он указује и на погрешност концепта актуелне Вучићеве владе, која поред наставка неолибералне доктрине (која је иначе у свету практично и теоретски пропала још 2008. године са светском економском кризом), примењује и мере тзв. штедње. Та штедња се очитава у смањењу плата и пензија најширим масама као покушај компензације од стране владе неуспеха који за привреду земље представља наставак погрешног и у свету пропалог неолибералног модела.

Са друге стране смањена платежна моћ широких слојева становништва опет доводи до смањења куповине и производње роба и услуга у Србији, чиме се ланац рецесије само продубљује, а њен терет пребацује на широке слојеве становништва.

Професор Комазец, иначе Србин из околине Шибеника, у свом професионалном делању, био је универзитетски професор на свим универзитетима у бившој СФРЈ, од Љубљане до Скопља, декан економских факултета у Сплиту, Загребу и Београду, аутор преко 80 књига-научних монографија и још око 55 уџбеника, стручњак економиста међународног значаја.

Комазец је у излагању од око 70 минута указао на пропусте и странпутице економске концепције актуелне владе и читавог постоктобарског периода, наводећи решења и концепције које би по њему могле дати осетног резултата и у краћем року, напомињући да је последњи час да до тих промена дође јер смо на ивици амбиса у економском погледу. Професор Слободан Комазец је недавно изабран за председника новоосноване политичке странке Српски препород.

Извор: Србин.инфо – др Драган Петровић; видео: Metanoja Channel