Прочитај ми чланак

Прескупи нови асфалт на путу Таково – Прањани се РАСПАДА (ФОТО)

0

Осипање ивице асфалта на делу недавно реконструисане деонице регионалног пута између Такова и Прањана, забележено је фотоапаратом читаоца ГМ Инфо, који је послао овај детаљ, мада су се истим поводом оглашавали и други суграђани на друштвеним мрежама последњих седмица, тврдећи да пут није ни изблиза тако квалитетно урађен како је најављивано и у односу на то колико је речено да је плаћен.

– Ако је прављен (пут, прим. аут.) за ове што ће да извлаче литијум, неће се много навозати овуда – пише читалац. – Ако је прављен за предизборну кампању, онда у реду, навикли смо. Само изгледа није прављен за безбедност наших људи и аутомобила иако је коштао „бога оца“.

Завршетак новог асфалтирања деонице од 25,5 километара између Такова и Прањана озваничен је 6. октобра, посетом председника општине, Дејана Ковачевића, мештанима овог краја (село Леушићи). Тада је врх локалне самоуправе упутио медијима, што се може прочитати и на званичној интернет презентацији општине Горњи Милановац, информацију да је реконструкција коштала око 30 милиона евра; дакле више од милион евра по километру, пише ГМ Инфо.

ФОТО: Читаоци ГМ Инфо

 

Поређења ради, цела деоница у пуном профилу приступне саобраћајнице ауто-путу „Милош Велики“ од „Тенка“ преко Срчаника до петље у Такову, дужине 9,4 километара, а како је Ковачевић изјавио након седнице Општинског већа, кошта нешто преко 30 милиона евра.

Међутим, како је он изјавио при најави почетка радова, 8. јуна ове године, вредност пројекта реконструкције пута Таково-Прањани је 3 милиона еура, док је износ од 350 милиона динара (око 3 милиона евра) за тај посао поменут и при посети ресорног министра Томислава Момировића Прањанима 11. августа.

На званичном сајту Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, у објави такође од 11. августа, стоји да је вредност радова 304 милиона динара (2,6 милиона еура). Извођачи су били чачански „Штрабаг“ и у извесној мери милановачко „Јавно предузеће за изградњу“, уз надзор општине и „Путева Србије“. Још увек јавности није најјасније по ком уговору и ко је изворни финансијер ове реконструкције, и колико она заиста кошта.

ФОТО: Читаоци ГМ Инфо

 

Како је изјавио Ковачевић, такође 6. октобра у Леушићима, пут Таково-Прањани је обећао и изградио Александар Вучић, док је председник Месне заједнице Леушићи, Обрад Милосављевић, рекао да је презадовољан радовима и односом радника фирме „Штрабаг“ према послу.

Однос према послу радника „Штрабага“ вероватно је био коректан, али се квалитет радова и материјала изнова доводе у питање, јер су до читалаца добијене фотографије са локације кривина у Ђуровачи на овом путу, где се види да је дошло и до раздвајања асфалта по средини.