Прочитај ми чланак

Празни рафови су ту, инфлација је ту, фале нам само бонови из ’93.

0

Потрага за млеком широм Србије се наставља. Рафови у продавницама су празни, оно што се на њима повремено појави, разграби се брзином светлости. Сличну ситуацију смо недавно имали и са шећером и упркос утехама надлежних да је реч само о приивременој кризи у снабдевању, све изгледа као да ће се поновити слике из деведесетих - бесконачни редови испред прехрамбених продавница, а можда чак и повратак старих, добро познатих купона.

Компанија Имлек саопштила је да је производња сировог млека у Србији смањена због раста трошкова, пре свега због поскупљења сточне хране, да је то узрок смањеног откупа од произвођача, али да нема трајне несташице млека.

„Наводне несташице су делимично узроковане и повећаном потражњом и куповином услед гласина да млека неће бити“, навео је Имлек.

Произвођачи млека у Србији, међутим, кажу да није реч о гласинама…

Они тврде да је ово што имамо сад само „увертира“ и да ће бити све горе и горе јер је тај сектор уништен, а додатно су стање погоршали суша и замрзавање цене млека.

Произвођачи млека истичу да проблем лоше снабдевености није настао јуче, већ су они годинама уназад упозравали на лош сценарио који ће задесити Србију – али нико није слушао.

„Млекаре су плаћале колико су хтеле, држава им је то допустила. Понашали су се као јаничари и то је уништило производњу која је отишла у бесцење. Ако се не повуку потези сада, проблеми се неће решити у наредне три године. Држава треба да почне да ради свој посао. Мора да се направи закон и атмосфера да се подигне цена млека. Након тога мора да се створи стратегија да се мотивишу нови произвођачи који ће учи у посао, што ће бити Сизифов посао. Не верујем да ће неко радити посао уколико зна да ће пословати са губитком“, истакао је власник фарме крава Дејан Трајковић за Нова С телевизију.

Ако је веровати овим црним прогнозама, проблем са снабдевањем млека трајаће три године.

Дакле, није искључено да ћемо опет, баш као деведесетих у време највеће инфлације и несташице, чекати у редовима испред продавницама.

С обзиром на то да нам се најављују и рестрикције струје, можда нам се врате и бонови.