Прочитај ми чланак

Повећање пензија које најављује Синиша Мали инфлација ће појести за доручак

0

Док су грађанима потрошачке корпе и новчаници све празнији, министар финансија Синиша Мали најављује поврећање пензије и то у два наврата: У новембру девет одсто и у јануару 11 одсто. Саговорници Нове истичу да је неопходно бити опрезан у давању пројекција, али да је готово извесно да ће инфлација наставитии да расте, па се као логично намеће питање: Шта ће онда остати пензионерима?

Професорка Даница Поповић са Економског факултета објашњава да је инфлација заправо инфлациони порез, као и да овим мерама држава жели да тога ослободи пензионере, како би им пензије остале исте.

„Ако је примера ради инфлација десет одсто, ваша плата је мања за толико и то је инфлациони порез. По овоме што је речено пензионери ће добити 20% повећање. На тај начин, држава ослобађа пензионере пореза насталог као последица инфлације. Питање је да ли ће у томе успети, јер мислим да ће инфлација бити већа од тога“, каже Поповић додајући да је реч о мери која је јако погрешна.

Истиче да постоје богати и пензионери који се налазе испод границе сиромаштва.

„Ако држава има мозга, онда инфлационог пореза треба да ослободи сиромашне, инвалиде и генерално оне чије су пензије мале. У супротном ће урадити исто што и Мирко Цветковић који је подигао пензије два пута за 12 или 15 одсто и умало нас није довео до дужничког ропства“, каже саговорница Нове.

Додаје и да ће „богати пензионери“ издржати инфлацију, а да оне са 15.000 чека проблем.

„Повећати све пензије за 15 до 20 одсто ништа не значи оним најсиромашнијима, тако да то није баш паметно“, закључује Поповић.

Високе цене долазе на наплату

Економиста Љубодраг Савић истиче да нема дилему да ће инфлација у наредоном периоду расти.

„Ми имамо нерално високе цене на тржишту, а то ће нам све доћи на наплату кад-тад“, каже Савић.

Подсећа да се овај кризни период не може поредити са оним из деведесетих година, када су у хиперинфлацију били укључени и други фактори као што је распад државе.

„Имаћемо сада и увезену инфлацију из света, која не мора да има везе са нама, али ћемо је свакако платити. За очекивати је да се ће инфлација убрзано расти и да је она која је реална много већа од оне коју осећамо“, сматра Савић.

Додаје да ће висока стопа инфлације појести плате и пензије“.

Саговорник Нове каже да би ситуација могла бити ублажена повећањем у јануару, али то треба сачекати.

„Да сам којим случајем на месту министра финансија, био бих опрезнији у најавама повећање“ – закључује Савић.

Мали превиђа годишњу инфлацију од 11,5 одсто

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да Србија није презадужена и да ће пензије бити повећана како је и планирано, од 1. новембра девет одсто и још 11 одсто од 1. јануара наредне године.

Он је за ТВ Пинк рекао да након формирања нове владе очекује ребаланс буџета, како би се остварило планирано повећање пензија, а да ће оно „кумулативно од јануара износити 20,2 одсто“.

Он је додао да ће инфлација ове године износити 11,5 одсто, а да је пројекција за следећу годину 8,7 одсто, тако да је повећање пензија реално јер је веће од инфлације.

Мали је најавио и да ће минимална цена рада од 1. јануара бити повећана за 14 одсто и износиће више од 40.000 динара, а тада ће и плате у јавном сектору порасти за 12,5 процената.

Он је додао да Србија нема никакав проблем са сервисирањем јавног дуга и додао да је удео дуга у бруто домаћем производу (БДП) данас само 0,5 одсто виши него 2012. године.