Прочитај ми чланак

После скандала, Ного најавио: Све судије ће бити похапшене, имовина одузета…

0

- Све судије које су учествовале у доношењу оваквог правног става биће ухапшене, процесуиране и осуђење, и одузета им имовина, као и члановима уже и шире фамилије. Овај став је супротан закону, и из њихове имовине ће се држава регресирати за штету коју ће исплатити грађанима.

Сви проблеми које имамо потичу из правосуђа, и зато све судије и тужиоце треба разрешити и процесуирати. Ја гарантујем да ће бити тако, ако народ то жели и подржи, и то сам гарантовао материјално и кривично у својој Изјави, и показао како се то може спровести – поручио је политичар Срђан Ного.

Банке имају право да наплаћују трошкове обраде кредита и трошкове осигурања стамбеног зајма код НКОСК, произилази из правног става који је донео Врховни касациони суд, као допуну свом ставу датом 2018. године према којем су се судови до сада управљали.

Ако је до сада било различитих тумачења става Врховног касационог суда ВКС поводом законитости наплате банкарских провизија приликом одобравања кредита, дилеме више нема – банке имају право да их наплаћују. То јасно стоји у новоусвојеној допуни претходног правног става који је овај суд донео још 2018. године и који су до сада и банке и дужници тумачили свако у своју корист.

 

Исто се односи и на наплату премије осигурања код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита НКОСК.

У оба случаја, банке имају право да наплаћују ове трошкове приликом одобравања кредита под условом да су у уговору јасно назначени.

Експлицитно је појашњено да банке не морају ни да наводе структуру својих трошкова.

На седници Грађанског одељења Врховног касационог суда одржаној 16. септембра допуњен је Правни став о дозвољености уговарања трошкова кредита (усвојен 22. маја 2018. године), тако да сада гласи:

– Банка има право на наплату трошкова и накнада банкарских услуга, па одредба уговора о кредиту којом се корисник кредита обавезује да банци плати трошкове кредита није ништава под условом да је понуда банке садржала јасне и недвосмислене податке о трошковима кредита. Трошкови обраде кредита и пуштања кредита у течај, као и други трошкови које банка обрачунава кориснику приликом одобравања кредита или који су познати на дан обрачуна и које банка обрачунава кориснику у току реализације уговора о кредиту, могу бити исказани у процентуалном износу и наплаћују се само
кроз обрачун ефективне каматне стопе. Банка није дужна да посебно доказује структуру и висину трошкова који су обухваћени збирним износом трошкова кредита, наведеним у понуди коју је корисник кредита прихватио закључењем уговора о кредиту – наводи Врховни касациони суд у свом ставу објављеном на сајту суда.

Банке, такође, имају право и на наплату премије осигурања стамбеног кредита код НКОСК.

– Правно је ваљана одредба уговора о кредиту којом се корисник кредита обавезује да плати банци премију осигурања код НКОСК, под условом да је та обавеза јасно предочена кориснику кредита у предуговорној фази исказивањем ове врсте трошкова кредита и његовог процентуалног и номиналног износа у понуди. Банка није дужна да корисника кредита упозна са структуром и начином обрачуна премије осигурања кредита – наводи Врховни касациони суд.

И овај Правни став усвојен је на седници Грађанског одељења Врховног касационог суда одржаној 16. септембра ове године, наводи Н1.