Прочитај ми чланак

ПОСЛЕ КЕСА, НОВА ЗАБРАНА: Ево шта је следеће на удару, већ ове године ново правило

0

Министар заштите животне средине Горан Триван каже да се воде преговори у вези са избацивањем из употребе једнократне пластике.

Горан Триван је за медије рекао да се планира укидање једнократне пластике и да ће се ове године приступити мерама које се тога тичу.

Такође, како је додао, припрема се депозитни систем када је у питању пластика и све остало што је рециклабилни амбалажни отпад те врсте, односно плаћање кауције за пластичне и стаклене флаше, лименке…

– Преговарамо и разговарамо са ентитетима који су заитересовани за ту прицу – навео је министар.

ЕУ је прошле године забранила пластицне предмете за једнократну употребу као што су тањири, прибор за јело или сламке за пиће.

Говорећи о мерама против загадења, Триван је навео да је Владина радна група за заштиту ваздуха идентификовала индивидуална ложишта и аутомобиле, али и електроенергетске капацитете као главне узроке загадења, па жели да се грађанима омогући јефтиније прикључивање на централно грејање.

Такође, радна група жели да повећа и број мерних станица.

Министар је истакао и да ће се пошумљавање Србије убрзати и да се у то укључује цивилни сектор, али и школе и друге институције.

– Ово јесте позив свим локалним самоуправама, школама, невладиним организацијама, акцијашима, да се укључе. Чини ми се да ће ово прерасти у један општедруштвени покрет – истакао је Триван.