Прочитај ми чланак

Не посустају из Пореске: Знамо све фриленсере који морају да плате порез

0

Пореска управа је за лист Политику потврдила да је "идентификовала" све грађане који су остваривали приходе из иностранства, и додала да је у стању да их континуирано контролише, односно, "предузме све законом прописане мере" у циљу наплате.

Тај орган Министарства финансија није навео колико је фриленсера идентификовала и није прецизирао колико њих не плаћа порезе и доприносе, пренела је Нова економија.

Foto-ilustracija: Pixabay

Додају и да су поређењем података о уплатама из иностранства са поднетим пријавама идентификовала “велики број физичких лица која нису поднеле пореске пријаве, обрачунала порез и припадајуће доприносе и измирила своје законске обавезе”.

Пореска управа је поновила да приход који појединци остваре у иностранству подлеже опорезивању путем Закона о порезу на доходак грађана о Законима о доприносима за обавезно социјално осигурање.

“Пореска управа је, у складу са најбољом светском праксом, упутила позив пореским обвезницима да самоиницијативно поднесу пореске пријаве. Међутим, уколико и поред упућеног позива не поднесу пореске пријаве и не измире своје обавезе, прописане су прекршајне казне по Закону о пореском поступку и пореској администрацији, као и кривично дело пореске утаје сходно кривичном законику”, преноси Политика.

По тим законима, особи која оствари приходе из иностранства, а не поднесе пореску пријаву, новчано ће се казнити свотом од 5.000 до 150.000 динара, а уколико не уплати порез утврђен у пореској пријави казниће се и новчаном казном у износу од 50 одсто утврђеног пореза.

Кривични закон за утају пореза прописује новчану и казну од једне до пет године затвора, уколико износ пореза премашује милион динара.

Уколико износ обавезе прелази пет милиона динара, поред новчане казне, прописана је затворска казна од две до осам година, док је за износе од преко 15 милиона динара прихода прописана затворска казна од три до десет година.

Пореска управа је прошле недеље позвала сва физичка лица, која нису поднела пореске пријаве девизних прилива из иностранства, да то самоиницијативно ураде како би избегли прекршајну одговорност.

Након тога, на друштвеним мрежама организовано је више неформалних група за суочавање са овим проблемом, а петиција “Не уништавајте фриленсере” је премашила 14.000 потписника.