Прочитај ми чланак

Поређење цена намирница с ценама прошлог месеца: Шта се ово дешава с месом?!

0

Званична статистика показује да је инфлација у Србији почела да пада и сада је на нивоу од 15,1 одсто, а ипак, довољан је један одлазак у продавницу, па да потрошачи схвате како је пракса тотално другачија. Проверили смо цене неких основних намирница и шта се са њима дешавало током протеклих месец дана - килограм свињетине и јунетине, сада купци ће сада платити и по сто динара скупље.

Колико су се мењале цене свињског и јунећег бута, пилећих крилаца и филеа, млека, јогурта, брашна, шећера, уља, кромпира и јаја?

Месо

Што се тиче меса, прва врста на нашем списку за проверу је свињски бут, који тренутно кошта 900 динара по килограму, што значи да је за само месец дана ова врста меса поскупела чак 160 динара, у односу на пређашњих 740.

С друге стране, када смо у јулу започели са праћењем цена, ова врста меса коштала је 709 динара за килограм.

У продавници коју редовно обилазимо јунетину смо нашли на попусту. Чак и на таквој акцији килограм јунећег бута кошта чак 1.400 динара. Пре месец дана, месо је такође било на истом попусту, и тада је коштало 1.250 динара. То значи да је килограм јунетине поскупео 150 динара за само месец дана.

Цена пилећег филеа такође стагнира, па као и у априлу, али и марту и фебруару, килограм овог меса кошта 820 динара. Ипак, у јулу, када смо први пут саставили списак за праћење цена, ова врста меса коштала је 792 динара. Још једна врста пилећег меса, крилца, није мењала цену. Тако килограм још увек кошта 380 динара. Мада, од јула, када је цена била 295 динара, овај производ је поскупео за скоро 30 одсто.

Млечни производи

Литар млека је у односу на април није поскупео. Тако овај производ и даље кошта 152 динара. У јулу прошле године литар дуготрајног млека од 2,8 одсто млечне масти коштао је 125 динара.

Када је реч о јогурту, паковање од килограм поскупело је у односу на претходна три месеца – кошта 175 уместо 165 динара. У јулу је, ипак, коштао знатно мање. Тада је цена истог производа износила 135 динара.

Основне животне намирнице

Цене појединих основних намирница већ дуже од годину дана нису слободно формиране на тржишту, јер их одређује Влада. Једна од њих је сунцокретово уље у паковању од једног литра, које кошта 220 динара. Ипак, у јулу је овај производ био јефтинији. Тада је коштао 200 динара по литру. То значи да је овај производ сада скупљи за 10 одсто. Такође, брашно Т-400 и Т-500 у паковању од једног килограма коштају 84,7, односно 75,65 динара. У јулу су цене биле нешто ниже – 75, односно 69 динара.

Килограм шећера такође није мењао цену захваљујући Уредби, те и даље кошта 115 динара. Међутим, у јулу, од када пратимо цене, килограм је коштао 97 динара.

Најјефтиније паковање јаја од 10 комада тренутно кошта 250 динара, што је исто као и пре месец дана, али за 40 више него у јулу прошле године.

Што се тиче кромпира, његова цена је 130 динара по килограму, што је за 10 више него прошлог месеца. У јулу је ова намирница коштала 100 динара по килограму.