Прочитај ми чланак

Полиса осигурања за аутомобиле поскупела за 22 одсто

0

Неколицина осигуравајућих кућа последња два дана подигла је цене полисе осигурања од аутоодговорности за око 22 одсто у просеку, што је подигло и укупну цену регистрације. Они који нису променили ценовнике од 1. августа, учиниће то наредних дана. Претходни пут цена полисе осигурања од аутоодговорности промењена је пре пуних осам година - у јулу 2014. године.

Ново поскупљење се не односи на цену укупне регистрације, већ само на поменуту полису. Пример тако говори да ће регистрација која је до сада коштала 27.000 динара добити поскупљење само на трошак полисе који износи 10.500 динара. Конкретније, 22 одсто поскупљења на овај значиће додатни цех од 2.310 динара. Практично, уместо 27.000 динара ргистрација ће убудуће коштати 29.310 динара!

Претходни пут цена полисе осигурања од АО промењена је 01. јула 2014. године. Од тада до данас, забележена је инфлација, мерена индексом раста потрошачких цена, од 20,68 одсто. Са друге стране, у 2019. години имали смо промену бонус/малус система у делу повећања бонуса, са 10 на 15 за другу и са 15 на 25 одсто попуста за прву премијску групу.

Генерални секретар Удружења осигуравача Србије Душко Јовановић за „Блиц Бизнис“ каже да домаћа друштва за осигурање се од екстремних штета углавном штите уговорима реосигурања, који због сталног раста лимита и све већег броја штета изнад самопридржаја постају све скупљи.

Таблице на колима: БГ сви знају, а шта су ПП, БЋ, ВС или КЖ?

Образлажући нове цене полисе АО, Јовановић подсећа и на одлуку Савета Бироа зелене карте да све земље чланице, укључујући и Србију, од 1.1.2021. преузму плаћање за све штете причињене возилима регистрованим у земљи и до три месеца по истеку регистрације. До измене прописа гаранција је важила до момента док је возило регистровано.

– То ће довести до радикалног скока броја и износа штета са међународним елементом. Те штете пашће директно на терет Удружења осигуравача Србије које обавља функцију бироа зелене карте, односно посредно на домаће осигураваче који учествују у финансирању – објашњава Јовановић.