Прочитај ми чланак

Почела дигитална побуна у Србији: Ово је први корак

0

Удружење радника на интернету позвало је своје чланове на својеврсну дигиталну побуну против три институције које одлучују о судбини фриленсера у Србији. Путем "затрпавања" мејловима и телефонским позивима Министарства финансија, Пореске управе Србије и кабинета премијерке Ане Брнабић, радници на интернету желе да укажу на велики проблем које им је створило најављено опорезивање пет година уназад свих прихода које су остварили из иностранства, где држави, на сваких сто зарађених евра, морају да дају око 80 евра.

“Заједничком акцијом – масовним слањем мејлова и позивањем њихових бројева телефона – показаћемо им колико нас има и да смо једногласни у намери да не пристанемо на њихово застрашивање”, стоји у објави Удружења радника на интернету, са приложеним линковима и списком телефона поменутих институција: solidarni-digitalni-protest.

© ФОТО : PIXABAY

Циљ овог дигиталног протеста је да се испуне захтеви Удружења.

“Ово је прва реакција и само један од корака које ћемо предузети. Ово је још један апел држави и институцијама да се о проблемима разговара. Наши захтеви су да обустави тренутна наплата пореза и поступци Пореске управе који су противзаконити, до окончања преговора, као и да се седне за преговарачки сто како бисмо се договорили како ће изгледати та ретроактивна наплата пореза, јер људи једноставно – немају да плате толике износе”, каже за Нова.рс Миран Погачар, председник Удружења радника на интернету.

Подсетимо, Удружење радника на интернету прошле недеље је предало своје захтеве премијерки Ани Брнабић, министру финансија Синиши Малом и директорки Пореске управе Драгани Марковић да зауставе тренутну наплату и покретање пореских поступака и започну хитне преговоре са удружењем.

“Иако су премијерка и министар изјављивали да су спремни на преговоре, они још увек нису одговорили на наше захтеве. Сад је дошао тренутак да чују сваког од нас појединачно и да им се јасно стави до знања да до преговора мора доћи”, наводи се у позиву Удружења.

Хоћемо да плаћамо порез!

Миран Погачар истиче да фриленсери нису за то да се прорез не плаћа.

“Ми јесмо за плаћање пореза, само је питање како и колико. Држава 20 година није примењивала закон и онда се, једном објавом на Фејсбуку, сетила да тражи пет година уназад наплату пореза и намирење тог дуга у року од 15 дана. То, заједно са свим доприносима и каматама износи и 80 одсто прихода, што је – пљачка. То нико нема да плати. Држава је одговорна што није примењивала закон и спроводила прописе”, наводи Погачар.

Он подсећа да су се фриленсери се раније обраћали Пореској управи одакле су враћани са шалтера и порез им није наплаћиван.

“Тражи нам се да ретроактивно платимо доприносе, а радници на интернету нису имали право ни на здравствене књижице, ни на друга радна права”, наводи Погачар.

Оваквим поступцима је, практично, угрожена егзистенција око 100.000 људи који приходују преко интернета.

Пример писма надлежнима

Удружење наводи и својеврсно “упутство” за своје чланове, када је реч о дигиталном протесту и предлог форме мејла који треба да се упути на адресу ове три институције.

“Ја, радник на интернету, поштено радим свој посао и живим од тога. Не пристајем на неразумне намете, превисоке, ненаплативе и изненадне. Желим да живим у својој земљи и успео сам да пронађем начин да то остварим, радећи на интернету. Апелујем да држава одмах прекине са претњама и прогоном десетина хиљада мојих колега и мене. Позивам државне органе да уваже и прихвате наше захтеве:

1. Обустава поступака пореске контроле, доношења и извршавања пореских решења све док се не успостави одржив, транспарентан и прецизан пореско-правни оквир за раднике на интернету.

2. Почетак преговора и дијалога о правном статусу радника на интернету, дефинисању структуре и финансијских стопа пореза и доприноса.