Прочитај ми чланак

Пловни канал кроз Србију до Грчке, има шансе

0

kanal

(Танјуг)
Представници кинеске националне компаније „Чајна Гезхоуба Груп Корпорејшн“ који су започели данас снимање пловног тока Велике Мораве уверили су се у добру пловност прве деонице.

Представници кинеске компаније који су започели прикупљање података за студију оправданости и градње Канала Морава, кажу да је добра пловност од Смедерева до Љубичевског моста у близини Пожаревца.

Представник кинеског радног тима Хуанг Лин изјавио да је задовољан првом посетом и оним што је видео на првој деоници Велике Мораве у дужини од 30 киометара.

Он је рекао да би градња Канала Морава била веома значајна за то подручје, као и за целу Србију.

Државни секретар Министарства природних ресурса, рударства и просторног планирања Срђан Белиј казао је да су кинески стручњаци током пловидбе могли да утврде хидролошки режим те реке, висину водостаја, пловност, затим да сниме уздужне и попречне речне профиле, утврде тачке које могу да буду ограничавајући фактори за пловидбу и упознају се са физичко-географским карактеристикама реке.

Посебни саветник министра природних ресурса, рударства и просторног планирања Милан Пунишић је казао да ће кинеска компанија наредних дана прикупљати податке пловећи и Западном и Јужном Моравом и да ће им бити посебно интересантна Грделичка клисура.

Он је истакао да би, будући канал од Дунава, код Смедерева, Великом Моравом и Вардаром до Солуна, био веома значајан за српску привреду, јер би Србија добила нови речни коридор, градиле би се хидроцентрале, обезбедило наводњавање пољопривредног земљишта на том подручју и градили би се многи привредни садрзаји дуж канала који иде паралелно са Коридором 10.

Пунишић, који је и координатор српске стране, додао је да на тој траси има културних и историјских знаменитости и да био градња канала допринела и развоју туризма Србије.