Прочитај ми чланак

ПИЛЕЋИ ФИЛЕ СКУПЉИ од свињског бута! Потрошаче шокирале цене

0

ЦЕНА једног килограма пилећег филеа догурала је до 860 динара. То јесте најквалитетнији део овог меса, али су потрошачи изненађени, јер је пилетина увек била најјефтинија.

Кило филеа још увек може на акцији да се нађе и за 700, али се последњих дана његова редовна цена креће од 820 до 860 динара. Тако је сада скупљи за око 100 динара и од свињског бута без костију, који кошта од 725 до 750.

Грађани су забринути да би, попут овог раста цене, сличан тренд током предстојећих празника могао да захвати и друге намирнице. Аналитичари очекују супротно, односно велики број акцијских понуда, јер потрошачи више нису платежно способни да плаћају све скупљу храну. Из Министарства трговине су поручили да је српско тржиште добро снабдевено основним животним намирницама уочи празника и да Влада неће да дозволи неконтролисано „дивљање“ цена.

– Ми највише конзумирамо пилетину, и баш сам се изненадио када сам видео да филе сада кошта преко 800 динара, па ко то може да плати – каже Марко Стефановић из Београда. – Ово месо је и даље најјефтиније, али само ако се купује цело пиле, онда је килограм 320 динара. Најјквалитетнији део пилета сада је прескуп, више се исплати свињски бут.

Поставља се питање да ли је недостатак пилећег меса узрок овог скока цене, али агроаналитичар Жарко Галетин каже да нема мањка у понуди пилетине.

– У овом случају се пре ради о пренебрегавању цена које су под контролом државе – објашњава Галетин. – Произвођачи и трговци се сналазе. Цена целог пилета је ограничена, док владином Уредбом филе није под контролом и онда користе могућност где могу да подигну цену. Имали смо такву ситуаицију и са шећером, када је била ограничена цена паковања од једног килограма, а од пет и десет килограма није.

Свињски бут је, такође, на режиму контролисаних цена, али свињски филе није и кошта углавном 1.000 динара у великим трговинским ланцима. То значи да је пилећи филе тек 140 до 180 динара јефтинији од свињског. Према мишљењу Зорана Матијевића, директора за аграр једне познате индустрије меса, поскупљење пилећег филеа је резултат понуде и тражње и очекивања пред празник.

– Сада је вероватно већа тражња због Нове године, а после празника ће да падне цена – каже Матијевић. – Све то нивелише тржиште.

Када су у питању цене осталих намирница, Жарко Галетин сматра да већа тражња због празника неће утицати да храна додатно поскупи.

– Очекујем велики број акцијских понуда – истиче Галетин. – Храна је толико поскупела и заузима највећи део у структури потрошачке корпе да потрошачи нису способни да одговоре на толики раст. Суочили смо се са изузетно високим ценама хране на које ћемо једноставно морати да се навикнемо. Оне представљају удар на џеп грађана и сада ће доћи до одређеног смиривања.

Подсетимо, према Владиној уредби о ограничењу висине цена основних животних намирница, максимална малопродајна цена за свињски бут без костију не сме да прелази 750,20 динара по килограму, а плећка може да кошта највише 738,10. Свињски врат са костима је ограничен на 689,70, а слабина на 659,45 динара. Цело пиле по килограму не смеју да продају скупље од 319 динара.

МИНИСТАРСТВО: НЕ ДОЗВОЉАВАМО НЕКОНТРОЛИСАН СКОК

Снабдевеност тржишта основним животним намирницама је континуирана и редовна. Ово је изузетно важно нарочито пред предстојеће празнике, јер нам је циљ да људи могу да купе све производе. Ово је јуче изјавио министар трговине Томислав Момировић, након још једног радног састанка са представницима компанија највећих малопродајних ланаца, који у Србији чине око 90 процената нашег тржишта.

– Свесни смо да раст цена није мали и да је инфлација висока у целој Европи – рекао је Момировић. – Контролом цена обезбедили смо, ако не најниже цене основних животних намирница, онда сигурно једне од најнижих у Европи. Водимо рачуна да сви производи буду доступни грађанима и ово Министарство, као и Влада Србије, неће дозволити неконтролисано „дивљање“ цена. Циљ свих ових активности је да људи могу себи да приуште једну достојну новогодишњу и божићну трпезу.