Пензионери ПКБ одржали обећање које су дали Вучићу – блокирали су центар Београда!

0

Удружење пензионера и бивших радника Пољопривредног комбината „Београд“ (ПКБ) блокирало је данас саобраћај испред Привредног суда у Масариковој улици у Београду.

Блокада је трајала од 13.00 до 15.00 сати, током рочишта по њиховој тужби због тога што им држава није исплатила акције после приватизације ПКБ септембра 2018. године.

Адвокат Удружења Саша Гемаљевић рекао је за Бету да је на данашњем рочишту државно правобранилаштво оспорило аутентичност закључка Владе Србије од 2009. године.

Тим закључком је ПКБ, до тада 65 одсто у друштвеном и 35 одсто у државном власништву, трансформисан у 100 одсто државни капитал, чиме је радницима по Закону о приватизацији приликом продаје фирме ускраћено право на акције.

Закључак којим је ПКБ пребачен у потпуно државно власништво је, по речима Гемаљевића, потписао тадашњи први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић.

Суткиња Привредног суда Светлана Ђурић је затражила да се по службеној дужности испита веродостојност документа.

Око 3.000 чланова Удружење пензионера и бивших радника протестује више од месец дана блокадом саобраћаја захтевајући исплату накнаде на име акција у вредности од 11 милиона евра.

Крајем прошле године шеф посланичке групе Српске напредне странке, Александар Мартиновић, иницирао је судско поравнање али је касније одбио сваку комуникацију с Удужењем које је тражило пријем код председника Александра Вучића, али је он одбио да их прими.

До сада је одложено пет рочишта, а у поступку је промењено троје судија.

По објашњењу Министарства привреде, ПКБ је приватизован по моделу продаје дела имовине и капитала у власништву Србије и Акционарског фонда у зависним друштвима Еко-лаб, ПКБ Агроекономик.

Имовину тог комбината од око 17.000 хектара пољопривредног земљишта, сточни фонд од око 17.000 грла, механизацију и залихе резервних делова, купила је фирма из Уједињених Арапских емирата „Ал Дахра“ за око 122 милиона евра.

Директор купљеног дела ПКБ је Војин Лазаревић, због кога је 2004. године основан Анкетни одбор у Скупштини Србије да би испитао сумњиве финансијске трансакције и трговање струјом, а председник тог одбора је био Александар Вучић, сада председник Србије.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!