Прочитај ми чланак

Ово је ПОЛИЦИЈСКИ НАЧЕЛНИК који није помогао ИЗВРШИТЕЉИМА да преузму фабрику

0

Драшко Даријевић, начелник ПУ Чачак кажњен је са 100.000 динара, због тога што полиција није помогла извршитељима да уђу у посед Фабрике резних алата (ФРА) у Чачку.

У пресуди Привредног суда из Чачка стоји да је Даријевић је кажњен због „неодговарајућег поступања полиције у случају принудног извршења над погоном ‘Куглична вретена’ у ФАР“.

Драшко Даријевић, начелник ПУ Чачак

Судски извршитељи покушали су 14. пут за редом, уз асистенцију полиције да принудно преузму погон ФРА због дуга фабрике од 4,6 милиона динара са каматама према једној приватној фирми из Чачка, али су их радници спречили тако што су одбили да напусте радна места.

Због тога је Привредни суд у Чачку донео решење којим се начелник ПУ Чачак Драшко Даријевић кажњава са 100.000 динара, и још педесетак радника ФАР са по 10.000 динара.

Посланик СНС Марко Парезановић из Чачка оценио је да се у овом случају радио о „правном насиљу у којем појединац из Привредног суда руши углед читавог правосуђа у Чачку“.

– Начелник ПУ Драшко Даријевић је на страни истине и правде. Ниједна новчана казна не може то да промени. То је само још једна у низу срамота за Привредни суд у Чачку и то зна сваки судија било ког суда у Чачку и шире. Са многима сам разговарао и сви су ми рекли да сам у праву, али то неко мора јавно и да каже – рекао је Парезановић за „Блиц“.

Привредни суд је у истом решењу налажио начелнику чачанске полиције да преузме неопходне мере како би се принудно извршење над погоном „Куглична вретена“ спровело 27. марта.

Душан Ђелић, председник Индустријског синдиката ФРА каже да су пријаве против радника и начелника ПУ Чачак противправне, и да је трочлана делегација радника имала, како је истакао „тежак разговор са председницом Привредног суда“.

– Једина улога полиције у овом случају је да буде надзор, како не би дошло до инцидента између радника и извршитеља. Начелник ПУ Чачак није желео да примени силу. Поднели смо кривичну пријаву против судије која је донела решење којим смо новчано кажњени. А ми и даље остајемо на радним местима – рекао је Ђелић.

Судски извршитељи су до сада 14 пута покушавали да, уз асистенцију полиције, принудно преузму погон за производњу кугличних вретена, али су радници то сваки пут спречили мирним протестом поред својих радних места и испред улазних врата погона. Менаџмет фабрике је купцу објекта пре седам месеци доставио понуду којом би био обештећен, али он је ту понуду одбио и инсистира на извршењу.

Фабрички синдикати кажу да се имовина фабрике која вреди око 200.000 евра продаје за дуг од 40.000 евра и апелују на надлежне да се измени Закон о извршењу како се имовина грађана и фирми не би продавала „испод сваке цене“.

Представници синдиката наводе да је погон „Куглична вретена“ Фабрике резног алата од значаја за одбрамбену индустрију о чему постоји решење Министарства одбране из 2017.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!