Овако ће се исплаћивати пензије: Четири модела за исплату

0

Одлука још није донета, опције су од посебних шалтера, до испоруке на руке, а једно је сигурно - сви ће добити свој новац на време

Сви пензионери старији од 65 година који због ванредног стања не смеју да излазе из куће не треба да брину јер неће остати без својих пензија, чија исплата креће сутра.

Фото: Н.С.

Влада Србије, Фонд ПИО и Министарство за рад налазе начин да најстаријим суграђанима новац стигне до руку. Још није потпуно дефинисано на који начин ће се то реализовати, разговори у кризном штабу трају, али засад постоје четири модела која су у опцији, сазнаје Курир.

Више могућности

– У Србији има 1,7 милиона пензионера, а од њих око 450.000 новац добија на кућну адресу. Сви остали, дакле више од 1,2 милиона, пензије примају преко рачуна. Опције су да се организују посебни шалтери и прецизан термин за подизање новца, као што је то организовано за излазак у куповину.

Друга опција би била мобилни банкомати који би долазили до одређене локације. Трећа – да службеници банака и поштари иду на кућну адресу и исплаћују, а четврта је да се укључе припадници МУП или војске – прича извор Курира из Немањине 11.

Последња опција би подразумевала да припадници војске и полиције посете пензионере, добију од њих овлашћења за подизање на шалтеру, подигну новац и донесу им до кућног прага.

Та овлашћења би била привремена и правила би се на три месеца, односно док траје ванредно стање. Све ово се односи на пензионере који немају никог од родбине или немају особу од поверења којој би могли да дају картицу за банкомат. Посебан посао је и то да се направи пресек колико је таквих пензионера, због тога је неопходна свеобухватна анализа и огромна организација – оцењује наш саговорник.

Привремена овлашћења

Момо Чолаковић, посланик ПУПС, каже за Курир да верује да ће план и организација Фонда ПИО и Владе бити добар и на користи најстаријих суграђана. – Подржаћу оно што они утврде. Држава се максимално ангажује да пензионери који су изоловани што мање трпе. То показује и помоћ од 4.000 динара. Најсигурније је и најбоље да пензионери дају овлашћења некоме из породице, али за оне који су сами или немају ту могућност сигуран сам да ће држава наћи адекватно решење – каже Чолаковић.

Рок

ДО 31. МАРТА СВИ ДОБИЈАЈУ НОВАЦ

Крајњи рок до ког би сви пензионери требало да имају новац у рукама, по нашим сазнањима, био би уторак, 31. март. То је други део пензије за фебруар. Уплате ће се обављати већ од 25. марта, као што је и предвиђено, и за то су средства обезбеђена.

ОВО СУ МОДЕЛИ

• посебни шалтери и прецизан термин за подизање новца, као што је то организовано за излазак у куповину

• мобилни банкомати који би долазили до одређене локације

• службеници банака и поштари иду на кућну адресу

• припадници МУП или војске, уз посебно овлашћење, подижу новац и доносе га најстаријима

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!