Прочитај ми чланак

ОТВОРЕН ЈУЖНИ КРАК КОРИДОРА 10 КРОЗ ГРДЕЛИЧКУ КЛИСУРУ, за 3,5 сата Београд-Скопље

0

Јужни крак Коридора 10 кроз Грделичку клисуру званично је отворен, а тим поводом у Владичином Хану одржана је свечаност на којој су се обратили премијер Македоније Зоран Заев, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, председник Србије Александар Вучић.

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици је рекао на свечаности да је Србија остварила своју обавезу уз помоћ Светске банке и изразио је уверење да новоизграђени пут „води Србију и цео регион у правцу ЕУ“.

„То је последњи део паневропског аутопута од Салцбурга до Солуна. Побољшање веза између земаља Западног Балкана и региона и ЕУ донеће и бројне користи грађанима и мислим да ће ово бити део шире повезаности. Ово је још један израз опредељености Србије ка ЕУ и верујем да ће нови пут водити Србију и цео регион у правцу Европске уније“, казао је шеф делегације ЕУ у Србији.

Фабрици је истакао важност повезаности народа и земаља, што је, како је рекао циљ Европске уније, а допринос томе, како је рекао, даће и отварање овог модерног пута.

„Овај пут олакшаће транспорт, а убрзаће и путовање оних који иду на одмор“, рекао је Фабрици.

Он је додао да ће Европска унија наставити да подржава инфраструктурне пројекте и развој Западног Балкана.

Свечаности су присуствовали и амбасадор САД Кајл Скат, министри Владе Србије, представници Светске банке…

Заев: Од Београда до Скопља путовати за 3,5 сата

Премијер Северне Македоније Зоран Заев изразио је захвалност и рекао да се радује успесима свих суседа, а нарочито српског народа. Честитао је на успешном савладавању Грделичке клисуре.

Сада су грађани и Србије и Северне Македоније још ближи, а истински повезани са ЕУ, поручио је на свечаности.

„Тако је када се ради вредно и посвећено. Сада ће се од Београда до Скопља путовати за 3,5 сата“, изјавио је Заев.

Према његовим речима, урађена је једна од најтежих деоница аутопута, а притом изгледа „модерно“.

Премијер Македоније је изразио наду да ће и заједнички гранични прелаз бити формиран у наставку, како би се транспорт још брзе одвијао. Грађани Македоније воле грађане Србије, додао је.

Додик: Ово је чекала Србија

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће у аналима Србије остати изградња јужног крака Коридора 10 кроз Грделичку клисуру као велики успех ове генерације на челу са председником Србије Александром Вучићем.

„Ово је деценијски, генерацијски успех, нешто што је чекала Србија и српски народ“, рекао је Додик у обраћању присутнима у Владичином Хану. Додик је истакао да је ово велики догађај за Србију и захвалио Вучићу што је иницирао да заједно обележавају и велике радне победе.

 

Додик је подсетио да су заједно отворили деоницу ауто-пута „9. јануар“ Бањалука-Добој у дужини од 82 километра, а да је намера да се настави даље према Бијељини и Београду. „Успешни политичари се мере према томе шта оставе иза себе. Ово интегрише Србију, Македонију“, истакао је Додик.

Он је додао да ово мења читаву перспективу народа и државе Србије и напоменуо како би данашња генерација била срећнија да је то раније урађено.

„Драго ми је што је једна важна фирма из Републике Српске учествовала у изградњи ове најтеже деонице“, рекао је Додик и захвалио руководству Србије што је имала поверење да им да посао.

Вучић, Додик, премијер Србије Ана Брнабић, министри у Влади Србије претходно су отвореним аутобусима обишли деоницу јужног крака Коридора 10, дугу 26,3 километра. Реч је о деоници на којој су 33 моста и два тунела – Предејане и Манајле. Једну деоницу пута градила је и фирма из Републике Српске, „Интеграл инжењеринг“. Прва тачка обиласка ове деонице била је косина два, која је изазивала много проблема грађевинцима.

Вучић: Ова деоница најтежи градитељски подухват у Европи

Јужни крак Коридора 10 кроз Грделичку клисуру у дужини од 26,3 километра отворио је председник Србије Александар Вучић.

Обраћајући се грађанима испод моста „Врла“ код Владичиног Хана, Вучић је казао је да је сваки новоизграђени пут, пут ка миру али и начин да се заборави ружно и да зарасту ране из прошлости.

„Овим путем ће ићи и Грци, и људи из Македоније, и Црногорци, и Албанци, и сви из Европе и свима ће сада бити разумљивији и Србија и српски језик. Не постоји начин да се људи боље повежу од изградње путева, сваки пут је пут ка миру, а аутопут је најкраћи пут ка миру. Србија овим показује чему тежи какве су јој амбиције“, казао је Вучић.

По његовим речима, изградња тог дела аутопута представљала је „најтежи градитељски подухват у Европи“.

„Уклоњено је 650.000 кубика камена, уграђено више од 200.000 тона асфалта у аутопут, изграђено 36 мостова, пробијена три километра тунела, да би данас од Хоргоша до границе са Македонијом могло да се стигне за неких пет часова“, казао је председник Србије.

Он је оценио да данас „упознајемо Србију са собом“.

„Ово данас јесте Србија. Нема лепше и поносније земље од наше Србије и народа који попут нашег може да каже да је толико успео да изгради и промени себе у претходних неколико година. Нема више ленчарења и веровања у бајке да ће нам нешто пасти са неба, нашим радом ћемо променити све, тркаћемо се свима. Пробудили смо Србију и почели да је запошљавамо“, додао је Вучић.

Коридор 10 је део паневропског саобраћајног коридора који спаја Салцбург у Аустрији са Велесом у  Македонији, његова изградња је почела 1970. године. Рокови за завшетак радова су више пута померани.

 

Радови на аутопуту кроз Грделичку клисуру су почели 2013. године, коштали су готово 400 милиона евра и били су најзахтевнији, јер је на тој деоници више од 30 мостова и два тунела, од којих је тунел Манајле најдужи у Србији.

Радови на овој деоници су највећим делом финасирани кредитима Европске инвестиционе банке и Светске банке.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!