Прочитај ми чланак

Отпустили 90 радника СМС-ом, Вучићу је „то тржиште“

0

Немачка компанија "Грамер" из Алексинца, која се бави производњом пресвлака за седишта за аутомобилску индустрију, а која је 2017. године, од Александра Вучића добила четири милиона евра субвенција, отпустила је 90 жена запослених у тој компанији СМС поруком. Напредњачки лидер је данас приликом боравка у Алексинцу навео да је "то тржиште" и да "тако то функционише у великим земљама".

Вучић је данас дошао у Алексинац, град у коме су пре два месеца 90 радница добиле отказ СМС-ом, како би обишао отварање новог погона фабрике „Магна Сеатинг“, која је прошле године почела са радом на југу Србије.

Председник Србије је том приликом одговарао на питање шта ће бити са онима који су баш у Алексинцу остали без посла и општи утисак је да је о свему говорио без грама емпатије. Било је ту већ оних стандардних обећања, која је изрекао и када су радници „Геоxа“ остали на улици, а после којих је мало тога урађено за њих.

– Морате да разумете да ће бити решена ситуација за највећи број њих. Ми смо од деведесете године причали о тржишној привреди, сад се испоставило да смо сви лажови. Испало је да нас ни тржиште не занима. И да ћемо неког запошљавати негде где нема посла. Решићемо то, као што смо и у другим градовима решили – рекао је Вучић одговарајући на питања о отпуштањима у „Грамеру“.

Како је навео, људи имају права да запосле кога хоће, на колико хоће.

– А не може да се то решава тако што ће се кад год неко добије отказ, нападати држава да мора решити проблем тих који су отпуштени. То је тржиште, тако то функционише у свим великим и развијеним земљама. Ми ћемо се увек борити за наше људе – рекао је Вучић хладнокрвно, а онда и наставио:

– Наш је посао да помогнемо људима. Ми смо дали субвенције за ову фабрику, наш је интерес да имамо запослене људе. Понашамо се у складу са тржишним принципима – навео је Вучић.

Да подсетимо, у августу је путем СМС-а отпуштено 90 жена из „Грамера“, што је био само наставак отпуштања у фабрикама које су од државе добиле субвенције. Јер, ова немачка фирма је 2017. године добила од Србије четири милиона евра, а претходно је до отпуштања дошло у „Геоxу“, који је затворио погоне у Врању, а добио је такође субвенције од државе.