Прочитај ми чланак

OTKRIJTE: Како Запад пљачка сиромашнији део Европе (1)

0

EU pljacke-u-novijoj-ljudskoj-povijesti_8072_1020

(Н. Бабић)

Америчке консултантске фирме, Тројка и високи званичници земаља погођених кризом осмислили најсофистициранији модел пљачке у новијој људској историји.

Alvarez & Marsal, BlackRock, Oliver Wyman, PIMCO су имена која просечном Европљанину не представљају готово ништа. Међутим, ове америчке компаније продају своје услуге у инвестиционом и финансијском сектору и то на начин да згрћу милијарде управљањем инвестицијама, воде стечајне поступке и нуде савете владама и компанијама које су се нашле у финансијским проблемима или које желе да инвестирају свој капитал на „најбољи могући начин“.

Рецимо реч две о ове четири куће које су одиграле кључну улогу у „спасавању“ еврозоне и управљале новцем пореских обвезника у Грчкој, Ирској, Португалу, Шпанији и на Кипру. У тим су земљама америчке консултантске компаније зарадиле више од 80 милиона евра, а једино што су дале су били „савети“ и то без икаквог надзора или кривичне одговорности, док је морална одговорност тим компанијама непознаница, стога је о томе беспредметно и расправљати.

За државе бивше Југославије све ово има посебан значај, будући да су почетком 2014. ушли у тзв. „Процедуру прекомерног дефицита“, а грчки портал Е-Катимерини (Η-Καθημερινη) пише „како све земље потписнице Меморандума о разумевању по правилу радиле са овим компанијама“, стога нема разлога не поверовати да ће тако бити и са јужнословенским државама.

Пре но појаснимо о чему је реч, рецимо нешто о овим компанијама за које у Бриселу мисле да је немогуће пословати без њихових услуга. Alvarez &Marsal (А & М) је мултинационална консултантска компанија основана 1983., а позната је по томе што је водила најскупљи стечајни поступак у историји. 2008. А & М је за своје услуге од инвестиционе банке Лехман Бротхерс добио 500.000.000 америчких долара, што је скоро трећина од 1,4 милијарде УСД колико је Lehman Brothers издвојио за вођење стечајног поступка који никако другачије није могао завршити осим правоснажном судском пресудом за криминал.

BlackRock Inc. је мултинационална компанија за управљање инвестицијама са седиштем у Њујорку. Основана је 1988., а бави се управљањем ризицима и највећи светски управитељ имовином, главни пружалац саветодавних услуга у инвестиционом сектору. Имовина којом је BlackRock Inc. управљао на дан 30. 09. 2013. вредела је 4 096 милијарди долара.

Oliver Wyman је међународна консултантска фирма са седиштем у Њујорку, основана 1984. Данас има 50 канцеларија у Северној и Јужној Америци, Европи, Азији и Пацифику и запошљава више од 3000 радника који су 2010. остварили чисту добит од 1,35 милијарди долара.

И на крају PIMCO (Pacific Investment Management Company), компанија која је основана нешто раније, 1971., управља инвестицијама, из седишта у Њупорт Бичу у Калифорнији се бави саветодавним услугама у финансијском сектору и има 13 главних канцеларија у 12 земаља. PIMCO је 30. 09. 2013. управљао са 1 970 милијарди долара вредне, туђе имовине.

Међу бројним владама и компанијама ове „независне“ компаније своје услуге пружају и чланицама Европске уније и то по налогу Тројке (Европске централне банке, Међународног монетарног фонда и Европске комисије). Амерички „независни“ стручњаци одлучују о одобравању међународних кредитних програма за земље које су у финансијским потешкоћама или се налазе пред банкротом, пише немачки Der Tages Spiegel. Проблем можда није томе што нека влада плати експерте да направе студију о најбољем начину кредитирања, него проблем лежи у томе што споменуте компаније углавном послове добијају без конкурса, што доводи у питање њихову транспарентност и одговорност. У неким случајевима су унајмљене без обзира на сукоб интереса, који је очигледан будући да су исте компаније одлучивале о судбини услужног јавног сектора у земљама у којима су истовремено зарађивале послујући са инвестиционим фондовима. Ове америчке компаније су унајмљивали мање компаније које се баве саветодавним услугама у финансијском сектору и на тај начин имале приступ информацијама којима иначе не би располагале, пише ЕУ Обсервер.

Осим великих адвокатских кућа с њима су сарађивали, појединачно или њих више одједном, велике компаније које се баве, како наводи Форбес, „пружањем саветодавних услуга ревизије, пореза, пословног ризика, технологије, те процене безбедносног ризика услуга и људског капитала“, дефиниција која сама по себи говори на којем се мјесту овим финансијским технократа налази човек, људско биће уопштено. С америчкима су тако сарађивале компаније Deilotte, Ernest&Young, KPMG i Price Waterhouse Coopers (PwC). На крају смо добили нераскидиви обруч којег чини неколико великих компанија које су преузеле монопол у управљању „спасавања“ Европске уније.

 

Alvarez & Marsal u Frankfurtu _e

Alvarez & Marsal

 Компанија из Њујорка, Alvarez & Marsal, награђена је са 2.000.000 евра тако што је у Шпанији 2012. направила програм реструктурирања банака, тзв. Bad Bank„. Шпански модел је у ствари копија шведског модела из 1992., а компанија Алварез & Марсал чак није сама порадила на њему него га је у Шпанији проследила адвокатској канцеларији Cuatrecasas и једном јапанском друштву које се бави пружањем финансијских услуга, Номура, и компанији Price Waterhouse Coopers .

Колико је тај модел успешан, о томе се да расправљати, али је касније у цео посао „ускочила“ немачка Дојче Банк, која је пре три месеца у једном наврату откупила 323 милиона евра шпанских обвезница, укључујући уделе у туристичким насељима, трговачким центрима и стамбеним објектима.

А & М је зарадио и 6,6 милиона евра за „спасавање“ Кипра, али је баш тамо избио скандал који је расветлио ово о чему говоримо.

Према интерном извештају надзорног одбора Централне банке Кипра, компанија А & М је добила новац иако је један део посла којег је обавила за Кипар био неприхватљив. У документу којег су на увид добили и евро-бирократи стоји како је А & М добио 1.100.000 евра за процену Централне банке Кипра, најјаче финансијске институције на острву до децембра 2012. Потом су амерички стручњаци добили 250.000 евра као предујам да наставе са радом и 2013. Крајем 2012. Кипар улаже напоре да добије помоћ од других земаља еврозоне, а председник централне банке, Паницос Деметридес, позива А & М да потпишу нове уговоре и то без одобрења надзорног одбора које је упозоравало на сукоб интереса који је у процени кипарске банке био више него очигледан.

Компанија А & М добија два нова уговора не обазирући се на упозорења надзорног одбора, од којега један тајни, а Кипеус мејл пише „како се у мају 2013. Деметридес обавезао да ће А & М добити 0,1% провизије од укупне помоћи коју Кипар добије за спас финансијског сектора „.Почетком 2013. Кипар америчкој фирми А & М уплаћује 960.000 евра и додатних 270.000 евра „за процену програма докапитализације кипарских банака“. На крају добија 2,7 милиона евра и плаћене трошкове у вредности до 540.000 евра за помоћ у спровођењу програма спасавања Централне банке Кипра (већ одрађеног посла оп.а.) и Лаики Банке.

kipar-banka-rojters

Скандалозне тајне камате

Што се тиче доказаних сукоба интереса, оно што се сазнало је само врх леденог брега. ЕУ Обсервер пише како је скандал избио у октобру 2013. када су кипарски медији објавили да је Деметриадес компанију Алварез & Марсал наградио са 15.000.000 евра, а да о томе није обавестио надзорни одбор централне банке. То је био онај износ од 0,1% којега је претходно договорио у мају, будући да је у докапитализацију кипарских банка уложено 15,7 милијарди евра.

На основу унутрашње преписке и увида у уговоре раније потписане, сазнало се да су се директор компаније А & М, Hal Hirsch, и Деметриадес договорили да ће, уколико докапитализација буде проведена, „до исплате доћи на било који начин“. Током преговора са Бриселом договорено је да ће се кипарске банке да спашавају одузимањем дела приватних уштеђевина које прелазе 100.000 €. Тајно договорени бонус између Halа Hirschа и Деметриадеса је споран јер се поставља питање колико може бити објективна процена вредности кипарских банка коју је учинила компанија Алварез & Марсал, ако та иста фирма на уплаћени износ за спас тих истих банака има провизију од 0,1%?

Занимљиво је да је председник Централне банке Кипра, Паницос Деметриадес, у интервјуу за Associated Press, почетком 2013. без ичије помоћи и савета изјавио „да ће Кипар у најгорем случају требати 10 милијарди евра“, који се ето касније „претварају“ у скоро 16 милијарди. Овај скандал доказује што се може догодити када се послови договарају иза затворених врата и без икаквог конкурса и надзора. Деметриадес у октобру 2013. тврди „како је посао а америчком консултантском фирмом прихватио под притиском“.

Централна банка Кипра ревизијом уговора са компанијом Алварез & Марсал утврђује: „Потписано под притиском. Господин Hirsch je Panicousu Demetriadesu на врхунцу кризе претио да ће напустити Кипар уколико се уговор не потпише“.

Почетком септембра, након што је централна банка закључила уговор са консултантском фирмом, А & М инсистира да им се плати целокупни износ од 15.000.000 евра. Када се надзорни одбор Централне банке Кипра побунио, будући да није знало за тајни договор са Деметриадесом, америчка компанија се нуди да ће пристати на „мањи износ“. Кипарске новости пишу како крајем 2013. Алварез & Марсал тражи 4,75 милиона евра за своје услуге и тврди да су њихови стручњаци заслужни за новац којег је Кипар добио из фонда Европског пакта о стабилности (ЕСМ), али заборавља да Кипар на тај новац има право самим тим што је чланица ЕУ .

„Пристајемо на накнаду од 4,75 милиона евра. Реч је о знатном и драговољном умањењу износа са наше стране и држимо да ово више не би требало да буде предмет расправе“, кипарској централној банци 19. Септембра 2013. пише Хал Хирш.

Нема сумње како је тражена провизија за израду програма докапитализације кипарског банкарског чисто профитерство на кипарској несрећи о чему се касније расправљало у кипарском парламенту.

Кипарски парламент и државно тужилац покрећу истрагу, а портпарол компаније А & М одбија да даје било какве изјаве. Компанија се у међувремену покушава извући из ове ситуације. 26. Октобра 2013. упућују писмо централној банци у којем траже „да у пуној дискрецији одлуче о накнади за одрађени посао“. Надзорни одбор Централне банке Кипра почиње да сумња у веродостојност Деметриадесове тврдње о „присили“. На крају треба рећи да А & М нису добили нити један једини посао који је везан за активности Тројке преко јавног конкурса.

 (Адванце)