ОТКАЗИ У ДОБА КОРОНЕ „Остали смо на улици и без здравствене заштите“

0

Упркос препоруци Владе Републике Србије, да се радници запослени у приватним компанијама не отпуштају, много људи од почетка ванредног стања које је проглашено због сречавања ширења коронавируса, остало је на улици, без примања и здравственог осигурања. Нашој редакци јавило се неколико, сада већ бивших запослених, компаније "Глобалком", којима је у петак уручено решење о раскиду уговора.

Наиме, наш саговорници замолили су да се њихова имена на објављу, јер страхују да уколико са причом оду у јавност под именом и презименом, неће добити зараде које им се дугују. Редакцији Директно.рс позната су имена свих отпуштених разника, са којима смо разговарали.

ILUSTRACIJA

– Ми радимо са компанијама у Америци која се бави превозом путника. Компанија у којој радим, „Глобалком“ на Новом Београду, јесте посредник. Они су запошљавали раднике из Србије и давали радну снагу компанијама у Америци. Када је почео застој у Америци са путницима, затворене границе, нема летова, нама се доста смањио обим посла. Прва прича је била да ће нам смањити радне дане и смањити плату. Наравно, никоме није било драго, али су се људи сложили са тим. Три дана пре отказа позвала сам менаџера компаније, и питала да ли ћемо ми добити отказе, на шта ми је гарантовано да до тога неће доћи, да ћемо остати на радним местим, али да ће посла бити мање због свега што се дешава – објашњава наша саговорница, додајући да им је потом речено да ће радити од куће.

FOTO: Privatna arhiva

– Сви смо се за то припрмели. Неки су чак потписали уговоре за интернет, јер су већина запослених подстанари, и нису имали интернет код куће. Људи су ушли у уговорне обавезе да би обезбедили рад од куће и максимално се ангажовали да би задржали посао. Речено нам је и да ћемо, док не почнемо са радом од куће, добити потврде од компаније да можемо да се крећемо после полицијског часа. Нама су смене махом поподневне, и завршавале су се око 21 или 22 часа. Потврде смо добили у четвртак. Истог дана, поподне, менаџер фирме ми је послао поруку да нема добре вести, да ће компанија морати да отпусти раднике, јер се наводно компанија из Њујорка за коју смо ми радили затвара, и да им једноставно више не треба радна снага – објашњава бивша запослена компаније „Глобалоком“.

Дакле, људи су остављени на улици, иако им је гарантовано да до тога неће доћи.

FOTO: Privatna arhiva

– Рекли су нам да они наводно немају довољно новца да исплаћују плате, да би нас задржали као запослене.

Према речима саговрника Директно.рс, у „Глобалкому“ има више различитих тимова. Поједини тимови потписали су споразумни раскид уговора, што је понуђено и другима у петак, али су они то одбили.

– Са споразумним раскидом ми не можемо ни да одемо на биро рада, нити било шта друго. Тражили смо да нам дају отказе као технолошком вишку, на шта је власник рекао да је то продцедура која траје 90 дана. У међувремену, ми смо се распитали код адвоката, који су нам рекли да то траје до осам дана, уколико је у питању више од 10 људи, а ако је мање од десет људи, да онда траје један дан. Када смо то предочили власнику компаније на састанку он нам је рекао: „Нећу да се бакћем с тим, имам преча посла“.

Бивши запослени „Глобалкома“ објашњавају да су сви били пријављени на минималац, а да су остатак плате примали на руке. Ни то није по закону, али таква су времена, да људи прихватају све, да би имали од чега да живе.

Како наводе, сви су о отказу обавештени на другачији начин.

– Некима су чак заборавили да јаве да их отпуштају. Плату добијамо 1. и 15.у месецу, и она касни. Још увек нисмо добили за прву половину марта, и страхујемо да је нећемо ни примити. Отказ нам је закључен са 3. априлом и обећано је да ће нам исплатити зараду, али након свега што се десило, сумњамо у то.

Саговорници Директно.рс истичу да их је највише повредио начин на који је све урађено.

FOTO: Privatna arhiva

– Завлачење људи да ће задржати своје послове, а затим откази у ситуацији у којој смо. Остали смо без здравственог осигурања усред епидемије вируса. Ми други посао сада не можемо да нађемо и практично смо остали на улици – објашњава бивша запослена поменуте компаније, која је иначе самохрана мајка.

– Разумем ситуацију, да нема новца и да посао не иде тренутно, али не могу да разумем да нам не понуди да нам плаћа макар минималац и доприносе како бисмо имали здравствену заштиту. И да се понаша на такав начин да вређа интелигенцију људи. Па, и препорука Владе је да се људи не отпуштају у оваквој ситуацији. Ја сам била запослена по уговору на три месеца, јер сам почела да радим у фебруару. Такође ми је у петак саопштено да сам добила отказ. У ставри, ја сам чула за отказе од колега, па сам позвала директора да га питам да ли да долазим на посао или на састанак поводом отказа, на шта ми је он одговорио да је мислио да ће колеге да ме обавесте да сам и ја отпуштена. Ипак је његова дужност да ме о томе обавести – каже она.

Додаје да „Глобалком“ има уговоре са Американцима, али да је њих запослила српска фирма.

– Нама власник све време прича како је ово привремено, али чему отказ ако је тако. На крају крајева, зашто нас нису отпустили као технолошки вишак, да бар имамо веће бенифиције – пита се наша саговорница и наглашава да је свима јасно да је компанији битно да немају никакве издатке у датој ситуацији.

– То што су људе оставили на улици без игде ичега, за то их баш брига. Занимљиво је да имам два папира. Један је решење о раскиду уговора о раду који сам добила 19. марта, а други, који сам добила дан раније, јесте потврда о непходности кретања запослене за време ванредног стања због потреба посла. Нама је битно да добијемо бар ову плату, зато не желимо да наше име иде у јавност. Нећу имати од чега да живим. Ја сам самохрана мајка и болесна сам, јако ми је угрожен имуни систем. Али, не маре они за то.

FOTO: Privatna arhiva

Упитали смо „Глобалком“ о свему путем званичног мејла са њиховог сајта, али до објављиванај текста нисмо добили одговоре на питања. Менаџер компаније Александар Трајковић, путем телефона кратко је поручио да нема коментар на наша питања.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!